Al 25 jaar zijn we er voor jou ...
Al 25 jaar zet het FAVV zich in voor voedselveiligheid, van riek tot vork.
Ons doel? De gezondheid van de consumenten, dieren en planten beschermen. Dankzij de nauwe samenwerking met de verschillende spelers en sectoren zoals landbouwers, producenten, telers, verdelers, horeca, … zorgen we er samen voor dat elke stap van de voedselketen in België voldoet aan de hoogste normen, vandaag en in de toekomst.
Het FAVV is in 25 jaar tijd veel veranderd, onze manier van werken is continu meegegroeid met nieuwe uitdagingen en inzichten. We hebben enkele grote incidenten beheerd, belangrijke successen geboekt en blijven ons dagelijks inzetten om voedselveiligheid te garanderen.
Duik mee in ons verleden en ontdek de mijlpalen, de uitdagingen en de vooruitgang die we hebben gemaakt.

Herbeleef samen met ons enkele sleutelmomenten!
2001: Meldpunt voor de consument
Het Meldpunt voor de consument, opgericht bij Koninklijk Besluit van 16 mei 2001, is sinds begin 2002 actief. De missie van het Meldpunt is om vragen van consumenten te beantwoorden en hun klachten te behandelen en opvolgen.
In de beginjaren bestond het team uit twee medewerkers. In 2002 behandelden zij 1447 vragen en 338 klachten, die binnenkwamen via telefoon, e-mail, brief en fax. Sinds 2010 kunnen consumenten ook eenvoudig een online contactformulier invullen.
Vandaag telt het Meldpunt nog steeds twee medewerkers die consumenten met hun vragen en bezorgdheden verder helpen. In 2024 verwerkten ze maar liefst 4322 vragen en volgden ze 5222 klachten op.

2002: Oprichting van EFSA
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) werd opgericht als een onpartijdige bron van wetenschappelijk advies en om te communiceren over risico’s in verband met de voedselketen.
De missie van EFSA is om wetenschappelijke gegevens over voedselveiligheid te verzamelen, beoordelen en samenbrengen. Dit gebeurt in samenwerking met de Europese lidstaten om binnen de EU consistente wetenschappelijke adviezen te garanderen.
EFSA biedt de wetenschappelijke basis voor wet- en regelgeving om de Europese consument te beschermen tegen voedselgerelateerde risico’s – van boer tot bord.

2018: Veviba-schandaal
Op vraag van de onderzoeksrechter werd een huiszoeking uitgevoerd bij Veviba, een vleesverwerkingsbedrijf in Bastogne. Twintig medewerkers van het FAVV, voerden samen met 41 agenten, ter plaatse controles uit en stelden illegale praktijken vast.
Twee producten vormden een mogelijk gezondheidsrisico voor consumenten: gehakt en ossenstaart. Het FAVV nam onmiddellijk alle nodige maatregelen om deze risicoproducten van de markt te halen.
In navolging van dit dossier kreeg het FAVV extra middelen om de Nationale Opsporingseenheid (NOE), die instaat voor fraudedetectie, verder uit te bouwen.

Een blik op 25 jaar engagement...
In 2018 kreeg het FAVV heel wat uitdagingen voorgeschoteld, maar het Agentschap bleef het zich volop inzetten voor voedselveiligheid, volksgezondheid en de bescherming van dieren en planten.
Fraude, strengere controles, dierziekten, … ontdek de belangrijkste gebeurtenissen van 2018 in het document hieronder!

Like, share en vier samen met ons deze mijlpaal!

Wat je eet, koopt, verkoopt of produceert, kies je zelf. Maar één ding is zeker: of je nu consument, producent of handelaar bent, je wilt dat je voedsel veilig is.
Samen zorgen we daarvoor!
Volg onze campagne op Facebook (Voedselagentschap - FAVV) en Instagram (favv.afsca).