Al 25 jaar zijn we er voor jou ...
Al 25 jaar zet het FAVV zich in voor voedselveiligheid, van riek tot vork.
Ons doel? De gezondheid van de consumenten, dieren en planten beschermen. Dankzij de nauwe samenwerking met de verschillende spelers en sectoren zoals landbouwers, producenten, telers, verdelers, horeca, … zorgen we er samen voor dat elke stap van de voedselketen in België voldoet aan de hoogste normen, vandaag en in de toekomst.
Het FAVV is in 25 jaar tijd veel veranderd, onze manier van werken is continu meegegroeid met nieuwe uitdagingen en inzichten. We hebben enkele grote incidenten beheerd, belangrijke successen geboekt en blijven ons dagelijks inzetten om voedselveiligheid te garanderen.
Duik mee in ons verleden en ontdek de mijlpalen, de uitdagingen en de vooruitgang die we hebben gemaakt.

Herbeleef samen met ons enkele sleutelmomenten!
1999: de dioxinecrisis
Met dioxine verontreinigd veevoer werd op frauduleuze wijze op de markt gebracht. Honderden landbouwbedrijven werden stilgelegd en bijna 100.000 ton vlees en andere producten moesten worden vernietigd. Boeren leden grote verliezen.
Consumenten en handelspartners wereldwijd verloren het vertrouwen in het imago van Belgische producten. Het had ook politieke gevolgen en leidde tot het ontslag van twee ministers.
Het was noodzakelijk om hier lessen uit te trekken en het systeem te hervormen voor de bescherming van de volksgezondheid.

2000: oprichting van het FAVV
Het FAVV werd opgericht als reactie op de dioxinecrisis, met als doel de veiligheid van de gehele voedselketen te waarborgen en de consument centraal te stellen.
Verschillende overheidsdiensten werden samengevoegd in een nieuw agentschap om de bevoegdheden op het gebied van diervoeders, levensmiddeleninspectie en de gezondheid van dieren en planten te centraliseren.
Ook Europa reageerde, er werd een nieuw gemeenschappelijk beleid voor voedselveiligheid ingevoerd, dat voor alle lidstaten geldt.

2003: de controles van het FAVV
Vanaf de oprichting van het FAVV tot 2003 werden de controles nog uitgevoerd door medewerkers van de vroegere ministeries.
Vanaf 2003 kon het agentschap rekenen op zijn eigen controleurs en inspecteurs.
Het FAVV beschikt vandaag over bijna 700 controleurs en inspecteurs die zich elke dag inzetten om de gezondheid van consumenten te beschermen.
Ze zijn actief in 9 Lokale Controle-eenheden (LCE's) verspreid over heel België en in 4 autonome grenscontroleposten.

Een blik op 25 jaar engagement...
Benieuwd naar wat Piet Vanthemsche, gedelegeerd bestuurder van 2002 tot 2006, te zeggen had in het allereerste activiteitenverslag van het FAVV? Welke gebeurtenissen bepaalden dat jaar? Duik in het verleden en ontdek het in het document hieronder!
Een weetje uit de oude doos:
vroeger kreeg elke FAVV-medewerker nog een papieren versie van het activiteitenverslag. Van digitalisering was toen nog geen sprake en veel overheidsinstanties werkten grotendeels met papieren documenten. Ongelooflijk maar waar: als je al die exemplaren op elkaar zou stapelen, zouden ze reiken tot aan de WTC III-toren (bij station Brussel-Noord), waar het FAVV ooit zijn eerste kantoren had. Vandaag is dat haast niet meer voor te stellen!

Like, share en vier samen met ons deze mijlpaal!

Wat je eet, koopt, verkoopt of produceert, kies je zelf. Maar één ding is zeker: of je nu consument, producent of handelaar bent, je wilt dat je voedsel veilig is.
Samen zorgen we daarvoor!
Volg onze campagne op Facebook (Voedselagentschap - FAVV) en Instagram (favv.afsca).