Al 25 jaar zijn we er voor jou ...
Al 25 jaar zet het FAVV zich in voor voedselveiligheid, van riek tot vork.
Ons doel? De gezondheid van de consumenten, dieren en planten beschermen. Dankzij de nauwe samenwerking met de verschillende spelers en sectoren zoals landbouwers, producenten, telers, verdelers, horeca, … zorgen we er samen voor dat elke stap van de voedselketen in België voldoet aan de hoogste normen, vandaag en in de toekomst.
Het FAVV is in 25 jaar tijd veel veranderd, onze manier van werken is continu meegegroeid met nieuwe uitdagingen en inzichten. We hebben enkele grote incidenten beheerd, belangrijke successen geboekt en blijven ons dagelijks inzetten om voedselveiligheid te garanderen.
Duik mee in ons verleden en ontdek de mijlpalen, de uitdagingen en de vooruitgang die we hebben gemaakt.

Herbeleef samen met ons enkele sleutelmomenten!
2004: Heads of Food Safety Agencies (HoA)
De HoA-groep, die de Europese agentschappen samenbrengt die verantwoordelijk zijn voor het risicobeheer op het vlak van voedselveiligheid, bestaat uit de lidstaten van de Europese Unie, aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. In België wordt ons land in deze groep vertegenwoordigd door het FAVV.
Deze groep van experten komt twee keer per jaar samen om ervaringen uit te wisselen, nieuwe risico’s te bespreken en innovaties op te volgen. Zo zorgen ze ervoor dat het beleid blijft inspelen op een snel veranderende realiteit, met als doel de bescherming van de consument te waarborgen. De vergaderingen vinden doorgaans plaats in het land dat het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarneemt. België vervulde deze rol van 1 januari tot 30 juni 2024.
Voor meer info over het bezoek van de HoA’s aan België, klik hier.

2011: E.coli-crisis
Na het uitbreken van de E.coli O104-crisis in Duitsland in 2011 voerde het FAVV een grootschalige bemonsteringscampagne uit op verschillende groenten, kiemgroenten en op het water dat voor deze teelten werd gebruikt.
In totaal werden 386 stalen genomen, verspreid over de volledige keten: van producent tot groothandel en detailhandel.
Ook de betrokken beroepssectoren namen zelf nog eens 317 stalen.
Alle resultaten waren conform. Deze bevestigden dat België niet getroffen was door de besmettingsproblemen die in Noord-Duitsland werden vastgesteld, en dat de groenten die in België op de markt kwamen streng gecontroleerd werden.

2023: Europese normen voor PFAS
Sinds 2008 heeft het FAVV honderden voedselstalen geanalyseerd op de aanwezigheid van PFAS. Vanaf juni 2021 werd het aantal jaarlijkse analyses nog verhoogd. Daarnaast voerde het FAVV ook verschillende gerichte bemonsteringscampagnes uit.
Zo werden onder meer bedrijven bemonsterd die zich in risicogebieden bevinden. Er werd ook een studie uitgevoerd naar de achtergrondvervuiling in zowel Vlaanderen als Wallonië.
In 2023 bleken slechts 4 van de 370 geanalyseerde stalen niet conform te zijn. Bij elk geval van niet-conformiteit neemt het FAVV de nodige maatregelen om de consument te beschermen.
Op 1 januari 2023 zijn geharmoniseerde Europese normen voor PFAS in werking getreden.

Een blik op 25 jaar engagement...
Ga mee terug in de tijd en ontdek de uitdagingen en verwezenlijkingen van 2011!
Van de strijd tegen het Schmallenbergvirus tot het beheer van de E.coli-crisis, en met een opvallende toename van het aantal bedrijven dat gecertificeerd werd voor hun autocontrole: ontdek hieronder een boeiend overzicht van onze acties die toen – en vandaag nog steeds – bijdragen aan een veiligere voedselketen!
Benieuwd naar het volledige verhaal? Klik hieronder en ontdek meer!

Like, share en vier samen met ons deze mijlpaal!

Wat je eet, koopt, verkoopt of produceert, kies je zelf. Maar één ding is zeker: of je nu consument, producent of handelaar bent, je wilt dat je voedsel veilig is.
Samen zorgen we daarvoor!
Volg onze campagne op Facebook (Voedselagentschap - FAVV) en Instagram (favv.afsca).
Onze persberichten
FAVV viert 25 jaar
- Meer meldingen van voedselvergiftigingen in 2024, FAVV roept op tot voorzichtig…
- FAVV neemt deel aan eerste editie internationale wegcontrole “ONE BORDER”
- Campagne “Safe2Eat 2025” wil het vertrouwen van de Belgische consument in de vo…
- FAVV viert 25 jaar: Jaarlijkse bijeenkomst met Wetenschappelijk en Raadgevend C…