- De strijd tegen antibiotica-resistentie - Algemeenheden
- Belgisch nationaal actieplan “One-Health” voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie
- Het nationale convenant 2021-2024 betreffende het verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren
- Rapporten m.b.t. de strijd tegen antibiotica-resistentie
- Publicaties - praktische tools
- AMCRA
- Diergeneesmiddelen
- Persberichten
- Nuttige links
De strijd tegen antibiotica-resistentie - Algemeenheden
Antimicrobiële resistentie (AMR) is een problematiek die wereldwijd wetenschappers, beleidsmakers en alle stakeholders betrokken bij de humane en dierengeneeskunde bezig houdt. Het verwerven van resistentie door micro-organismen ten opzichte van antibiotica kan hun bestrijding in meer of mindere mate bemoeilijken en in sommige gevallen zelfs zeer problematisch maken. Sedert 2012 voert de overheid actief strijd tegen de antibioticaresistentie bij dieren.
Belgisch nationaal actieplan “One-Health” voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie (OH NAP AMR)
Overdracht van bacteriën en hun resistentiegenen tussen mensen, dieren en het leefmilieu gebeurt continu. Een intersectorale en multidisciplinaire aanpak is nodig bij de bestrijding van de antimicrobiële resistentie. Het Belgisch nationaal actieplan “One Health” voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie (OH NAP AMR) 2021-2024 baseert zich op een gemeenschappelijke aanpak “One World, One Health”, waarbij eenieder verantwoordelijk is voor een deel van het probleem en samenwerkt om zo de meest aangepaste zorgen te verstrekken aan mens en dier, veilig voedsel te voorzien en een gezond leefmilieu voor alle burgers te bewerkstelligen. De ontwikkeling van dit plan wordt gecoördineerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, in nauwe samenwerking met Sciensano, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), BAPCOC (Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid) en AMCRA (Kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren)
Dit plan integreert met name het actieplan dat is opgesteld voor het veterinaire/dierlijke deel gelinkt aan het convenant 2021-2024 betreffende het verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren. Het geheel werd in overleg en in volledige overeenstemming opgesteld.
Volgende link geeft u meer informatie over het OH NAP AMR: https://www.health.belgium.be/nl/bestrijding-van-antimicrobiele-resistentie#planactionnational
Rapporten m.b.t. de strijd tegen antibiotica-resistentie
Publicaties - Praktische tools
- Brochure: De strijd tegen antibioticaresistentie en nieuwe wetgeving betreffende de voorwaarden voor het gebruik van diergeneesmiddelen (Brochure in revisie)
- Voorzichtig gebruik van antibiotica
- Gidsen van AMCRA “goed gebruik van antibiotica” voor de varkens-, pluimvee- en rundveehouderij
- AMCRA advies
- AMCRA formularia
AMCRA
AMCRA (Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals) wordt gefinancierd door de overheid (70% verdeeld over het FAVV en FAGG) en de sector. Via dit kenniscentrum wordt aan sensibilisering gedaan van de landbouwers en de dierenartsen, wordt de situatie in kaart gebracht en worden gidsen voor het verantwoord antibioticumgebruik opgesteld.
Het AMCRA geeft ook adviezen over hoe men het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde kan laten dalen door meer in te zetten op preventieve maatregelen zoals vaccinatie, betere voeding, goede hygiëne, bioveiligheid, …
Persberichten
- Ondertekening van het “Antibiotica-convenant” 2021-2024 tussen de federale ministers van Landbouw en Volksgezondheid en de verschillende betrokken partijen in de strijd tegen antibioticaresistentie in de dierlijke sector - Ambitieuze doelstellingen gedefinieerd voor vier nieuwe jaren (25/02/2021)
- Strijd tegen antibioticaresistentie in de dierengeneeskunde in België. Een coherente strategie voor doeltreffende resultaten. (04/04/2019)
- OIE: Countries step up to tackle antimicrobial resistance (20/07/2018) (EN)
- Strijd tegen antibioticaresistentie in de dierengeneeskunde in België - Twee van de drie reductiedoelstellingen over het antibioticagebruik bij dieren ruimschoots behaald (27/06/2018)
- 13-19 november 2017 - Internationale week van de sensibilisering voor goed gebruik van antibiotica (13/11/2017)
- Strijd tegen antibioticaresistentie in de dierengeneeskunde in België: nieuwe daling van de hoeveelheden gebruikte antibiotica in 2016 en gunstige evolutie in de resistentie (30/06/2017)
- OIE: Reducing the threat of antimicrobial resistance through a ‘One health’ approach (niet in het Nederlands) (26/05/2017)
- AMCRA: Aanleiding van de antibiotic awareness week voor een verantwoord gebruik van antibiotica (PDF) (15/11/2016)
- FAVV: Belgisch beleid inzake de strijd tegen de antibioticaresistentie en de nieuwe wetgeving inzake de diergeneesmiddelen - Informatievergaderingen (03/10/2016)
- OIE: At UN, global leaders commit to act on antimicrobial resistance (21/09/2016) (niet in het Nederlands)
- FAVV / FAGG: Vermindering van het gebruik van antibiotica in houderijen: ondertekening van een overeenkomst tussen de ministers van Volksgezondheid en Landbouw en de verschillende stakeholders (30/06/2016)
- OIE: Protecting the effectiveness of antibiotics : we can all contribute (13/11/2015)(niet in het Nederlands)
- OIE: Towards better surveillance of antibiotic use in animal health (08/10/2015) (niet in het Nederlands)
- AMCRA: Antibioticagebruik in de diergeneeskunde in België daalt opnieuw in 2015 (30/06/2016)
- Het FAVV en de FOD Volksgezondheid, partners in de strijd tegen antibioticaresistentie (28/05/2013)
Nuttige links
- AMCRA
- FAGG
- BelVet-Sac
- WOAH
- Europese Commissie
- EFSA
- ECDC
- WHO
- FAO
- BCFIvet (Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie)
- Antibioticaresistentie: een thema dat ons allen aanbelangt!
- Mensen en dieren, één enkele gezondheid (Video)