Sommigen denken dat het hygiënischer is om bij de bereiding van broodjes (of andere gerechten) handschoenen te dragen. Er bestaat echter geen enkele wettelijke verplichting om dit te doen.
Het Europese Reglement 852/2004 over de levensmiddelenhygiëne bepaalt: “Eenieder die werkzaam is in een ruimte waar levensmiddelen worden gehanteerd, dient een zeer goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen en dient passende, schone en, voor zover dat nodig is, beschermende kleding te dragen”.
Het dragen van wegwerphandschoenen kan in sommige gevallen wenselijk zijn, hoewel dit geen voorwendsel mag zijn om minder hygiënisch te werken. Wegwerphandschoenen mogen geen vals gevoel
van (hygiënische) veiligheid geven.
De handschoenen moeten vervangen worden na elke handeling die ze kan besmetten (handschoenen uit voor het toiletbezoek en nadien, na reiniging en ontsmetting van de handen, nieuwe handschoenen aantrekken):
- met dezelfde handschoenen mogen geen propere of afgewerkte levensmidden en rauwe of vuile producten aangeraakt worden;
- de handschoenen moeten worden uitgedaan tijdens pauzes of bij toiletgebruik.
Werken zonder handschoenen is daarom niet minder hygiënisch. De voorwaarde is wel dat na elke handeling waarbij besmetting mogelijk is, de handen grondig worden gewassen.