Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opleidingen en begeleiding

Een opleiding volgen

De voorlichtings- en begeleidingscel organiseert gratis opleidingen en conferenties op locatie en online (webinar en e-learning). Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, moet je op voorhand inschrijven.

LET OP: deze opleidingen komen NIET in aanmerking als alternatief voor de administratieve boete. Meer info vind je hier.

Bekijk ons programma en schrijf je in!

 

Bereid je voor op het bezoek van het FAVV met een gerust hart


Je maakt en verkoopt levensmiddelen. Je bent bijvoorbeeld bakker, slager, uitbater van een horecazaak…

Je start met je activiteit of je hebt onlangs je zaak geopend en de spelregels rond voedselveiligheid zijn je nog niet helemaal duidelijk? Hier zijn enkele sleutels tot succes!

Programma (1/2 dag)

 • Welke stappen moet ik ondernemen vóór de start
  • Aanvraag van registratie of toelating
  • Activiteitenlijsten en -fiches
 • Hoe bereid ik me voor op een FAVV-inspectie?
  • Toelatingsvoorwaarden
  • De checklists
  • Autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht
 • Hoe verloopt een controle?
  • Controlefrequenties
  • Controleresultaat
  • kostprijs


Interesse?
Vergeet je dan zeker niet in te schrijven!

 • Dinsdag 16 april 2024 te Hasselt van 9u tot 13u – Inschrijving
  (CORDA Campus Kempische Steenweg, 297 bus 4, 3500 Hasselt)
 • Dinsdag 30 april 2024 te Antwerpen van 9u tot 13u – VOLZET
  (AMCA-gebouw, 6de verd., Italiëlei 4, 2000 Antwerpen)

 

 

Ik wil starten, wat moet ik doen voor het FAVV?

Je wenst een restaurant, kruidenier, traiteur,… te openen, dan is deze online opleiding iets voor jou!
Onze expert zal je op een zeer praktische manier uitleggen welke stappen je moet ondernemen om je bij het FAVV aan te melden. Zo zal je makkelijk je activiteit terugvinden die bij je past.
Tijdens deze sessie krijg je de kans om vragen te stellen.
Na de sessie ontvang je een e-mail met links naar alle documenten die we je gepresenteerd hebben.

Interesse?
De opleiding (inclusief vragen en antwoorden duurt ongeveer 2 uur):

 • Maandag 22 april van 10u tot 12u - VOLZET
 • Dinsdag 28 mei van 10u tot 12u - Inschrijving

Na jouw inschrijving zal je een bevestigingsmail ontvangen met een toegangscode.

Een camera en micro zijn erg belangrijk om deel te nemen. Zo kunnen we elkaar zien, met elkaar spreken en samen oefeningen maken.

Omdat verbinden soms wat tijd in beslag neemt, gelieve je een kwartier op voorhand aan te melden zodat de opleiding op tijd kan starten.

 

 

Correct gebruik van herbruikbaar verpakkingsmateriaal

Als ondertekenaar van de "Green deal anders verpakt" heeft het FAVV zich geëngageerd om het gebruik van herbruikbaar verpakkingsmateriaal in de B2C-sector te promoten.
Hiervoor organiseert de voorlichtingscel een online infomoment over het juist gebruik van herbruikbaar verpakkingsmateriaal.

Tijdens deze sessie zullen volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Algemene regels over het gebruik van verpakkingsmaterialen
 • Aandachtspunten voor alternatieve materialen
 • Herbruikbare verpakking : hoe kiezen/reinigen/goede hygiënepraktijken?
 • Wat met consumenten die eigen verpakking meebrengen?

Interesse?
De opleiding zal ongeveer 1 uur duren (inclusief vragen en antwoorden):

 • Momenteel geen data beschikbaar.

Na jouw inschrijving zal je een bevestigingsmail ontvangen met een toegangscode.
Een camera en micro zijn erg belangrijk om deel te nemen. Zo kunnen we elkaar zien, met elkaar spreken en samen oefeningen maken.
Omdat verbinden soms wat tijd in beslag neemt, gelieve je een kwartier op voorhand aan te melden zodat de opleiding op tijd kan starten.

 

Voedselveiligheid tijdens zomerkampen

Wij nodigen jullie graag uit voor een online infomoment over voedselveiligheid tijdens zomerkampen.

Als ervaren kookploeg weten jullie als geen ander hoe belangrijk het is om veilig voedsel te serveren aan de leden. Tijdens het zomerkamp kan dit wel een échte uitdaging zijn. Daarom willen we jullie graag bijstaan met nuttige tips en tricks.

We organiseren een online infomoment waarin we samen met jullie stilstaan bij de voedselveiligheid tijdens het kamp.

De volgende thema’s komen zeker aan bod:

 • Aankoop, bewaren en opslag van levensmiddelen
 • Waterkwaliteit
 • Aandachtspunten hygiëne
 • Allergenenbeheer

We zijn er van overtuigd dat deze informatie erg zinvol kan zijn voor jullie als kookploeg, en hopen dat jullie talrijk aanwezig zullen zijn op ons infomoment.

Interesse?
Deelname is gratis, kan gemakkelijk van thuis en neemt slechts een uurtje in beslag:

Klik op de gewenste datum om je in te schrijven voor het infomoment.
Een camera en micro zijn erg belangrijk om deel te nemen. Zo kunnen we elkaar zien, met elkaar spreken en samen oefeningen maken.
Omdat verbinden soms wat tijd in beslag neemt, gelieve je een kwartier op voorhand aan te melden zodat de opleiding op tijd kan starten.

 

 


E-learning

 


Gepersonaliseerde opleiding of conferentie

Wens je als beroepsorganisatie, liefdadigheidsvereniging, producentengroepering, organisator van evenementen, jeugdbeweging, … voor jouw leden een conferentie of een opleiding organiseren over een thema dat met voedselveiligheid te maken heeft? Contacteer ons dan!

We kunnen je helpen in meerdere domeinen: land- en tuinbouw, groenten- en fruitteelt, bereiding en verkoop van voedingsmiddelen, bakkerij, slagerij, kruidenierszaak…

Onze opleidingen bestaan in verschillende vormen: ter plaatse in groep of online. Indien je kiest voor een opleiding ter plaatse, voorzie dan een lokaal.

Interesse? Stuur je aanvraag naar voorlichting@favv.be

 


Een nieuwe activiteit opstarten

Je wil een nieuwe inrichting in de voedingssector opstarten? Hier vind je praktische informatie.

Alvorens je van start gaat, moet je activiteit kenbaar maken bij het FAVV door middel van een aanvraag voor een registratie, toelating of erkanning.

Hier vind je in een paar klikken de nuttige informatie om aan de slag te gaan met je project!


Welke stappen moet je ondernemen?

Schrijf je eerst in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
Deze inschrijving gebeurt via de ondernemingsloketten waar je een ondernemingsnummer (ON - voorheen btw-nummer) en een vestigingseenheidnummer (VEN) ontvangt.


Registreer je nadien bij het FAVV
Dit kan op twee manieren:

 • Via het modelaanvraagformulier voor een registratie, toelating of erkenning in jouw lokale controle eenheid (LCE) of op onze website.
  Vul het formulier in en stuur het op per post of per mail naar de LCE van de provincie waar de zetel van je inrichting gevestigd is.
 • Digitaal: via de databank voor operatoren: FOODWEB


Afhankelijk van de activiteiten die je hebt aangegeven, bezorgt het FAVV je:

 • Een registratie betreft een activiteit met een laag risico voor de voedselveiligheid. Een kennisgeving is vereist voordat de registratie wordt verleend.
 • Een toelating heeft betrekking op een activiteit met een middelhoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek, en zo nodig een voorafgaand bezoek, is vereist voordat de toelating wordt verleend.
 • Een erkenning betreft een activiteit met een hoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek en een voorafgaand bezoek zijn noodzakelijk voordat de erkenning wordt verleend.


Hoe kies ik mijn activiteit?
De activiteitenfiches geven een gedetailleerde beschrijving en definitie van elke activiteit en de bijkomende informatie die daarop betrekking heeft (code, sector, verplichte en impliciete activiteiten, sectorgids, vereiste documenten die nodig zijn op het moment van de aanvraag, enz.).


Autocontrolegidsen
Om een activiteit in de voedingssector uit te voeren, moet je over een autocontrolesysteem (ACS) beschikken. Dit is één van de voorwaarden om jouw toelating of erkenning te behouden (net zoals de voorwaarden met betrekking tot je infrastructuur en uitrusting).

Om je te helpen, biedt het FAVV je in samenwerking met de verschillende beroepsfederaties een aantal gevalideerde autocontrolegidsen aan.
De gidsen zijn gratis voor de B2C-sector. Dit is de sector dievooral gericht is op de consument.
Voor de B2B-sector zijn ze beschikbaar via de beroepsfederaties. Dit is de sector die gericht is op handel tussen bedrijven (detailhandel, restaurant, grootkeuken ...) .


Bereid je voor op controles
Gecontroleerd worden door het FAVV (en andere instellingen of controleorganen) hoort erbij. Je kan er niet aan ontsnappen. Een goede voorbereiding is alles!

De Inspectiechecklists zijn beschikbaar op de website. Ze zijn heel gemakkelijk te raadplegen. Geef als zoekterm de titel van je activiteit in die je bij het FAVV hebt aangegeven (zie activiteitenfiche).

Daarnaast hebben we heel wat brochures ter beschikking die je helpen bij je start, bijvoorbeeld:

 • de brochure “De weg naar een feilloze FAVV-controle”: Deze brochure helpt de bedrijven in de B2C-sector (kleinhandel, horeca, gemeenschapskeukens, frituren, bakkers, beenhouwers, ...) hun verplichtingen tegenover het FAVV beter te begrijpen.
  Nieuw! Ontdek hier de online e-learning versie van deze brochure!
 • de brochure "Verwerking en verkoop op de hoeve": Deze brochure helpt u aan de hand van praktische informatie een beter inzicht te krijgen in uw verplichtingen inzake voedselveiligheid als hoeveproducent.
 • de brochure "Een FAVV-controle in de primaire sector zonder zorgen": Deze brochure helpt de bedrijven in de plantaardige productie-sector en plantaardige producten hun verplichtingen tegenover het FAVV beter te begrijpen.


Bij de voorlichtingscel kan je terecht voor verschillende opleidingen met thema’s zoals: "Ik wil starten, wat moet ik doen voor het FAVV?”, “Bereid je voor op het bezoek van het FAVV met een gerust hart”, "Hoe en waarom temperaturen beheren", "Vervaldata", ... en dit onder de vorm van webinars, e-learnings of op locatie.

Heb je vragen? Dan je kan steeds terecht bij je lokale controle-eenheid of bij de voorlichtingscel.


Hoeveel zal het me kosten? De FAVV-bijdrage
Elk jaar wordt je gevraagd om je heffing (PDF) te betalen. Het bedrag wordt berekend enkel op basis van jouw hoofdactiviteit. Er zijn geen bijkomende kosten voor je nevenactiviteiten. De sector voor facturatie wordt vermeld op de activiteitenfiche (onderaan).

Het is mogelijk dat andere diensten aan jou gefactureerd worden (retributies), zoals bezoeken in verband met een hercontrole (als je een waarschuwing of een PV hebt ontvangen), voor de afgifte van certificaten (bv voor export), controles op aanvraag (audits) ...

 


Publicaties

 

CONTACT

Wens je ons te contacteren?

Stuur een e-mail naar voorlichting@favv.be.