Etiketten op levensmiddelen zijn een bron van informatie. Ze bevatten nuttige informatie zodat de consument een bewuste keuze kan maken. Wist je dat de inhoud van deze etiketten aan verschillende wettelijke bepalingen moet voldoen?
Wat zou er gebeuren als allergenen niet waren vermeld? Stel je voor wat de gevolgen zijn voor een consument met een allergie? Wat zou er gebeuren als er een fout op het etiket staat ?
In deze e-learningcursus nemen we je mee op reis door de wetgeving. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen word je door de regelgeving geleid, zodat je begrijpt wat er allemaal op een etiket moet staan en je zelf je eigen etiketten kan opmaken.
TEASER: Ontdek wat er op een etiket staat via een handig voorbeeld. (10 minuten)
INLEIDING: Ontdek hoe deze e-learning werkt en waarvoor de knoppen en iconen dienen. (10 minuten)
Verordening 1169/2011, ook wel bekend als ‘FIC” (Food Information to Consumers), legt voorschriften en verantwoordelijkheden vast in verband met voedselinformatie, en met name voedseletikettering. Deze verordening is dus erg belangrijk voor de opmaak van jouw etiketten.
- DEEL 1: Toepassingsgebied, verantwoordelijkheden en taalwetgeving. (30 minuten)
- DEEL 2: Algemene verplichte vermeldingen, presenteren van deze informatie en verkoop op afstand. (30 minuten)
- DEEL 3: Voorverpakte producten met bepaalde elementen (cafeïne, aspartaam, (hoeve)zuivel en rauwe melk), diepvriesproducten en bestraalde voeding. (30 minuten)
- VOEDINGSWAARDE: De voedingswaarden van voorverpakte voedingsmiddelen moeten vermeld worden op het etiket. Hier vind je hoe dat moet gebeuren en welke uitzonderingen er zijn. (30 minuten)
- PREPACKED FOR DIRECT SALE: Voor levensmiddelen die worden voorverpakt met het oog op onmiddellijke verkoop, bestaan er enkele versoepelingen op vlak van etikettering. We leggen het je graag uit in dit onderdeel. (30 minuten)
- CLAIMS: Beweringen maken rond voeding en gezondheid kan niet zomaar. Welke beweringen er toegelaten zijn en welke niet kom je hier te weten. (60 minuten)
- TEST: Je bent er bijna doorheen. Test jezelf en zie of je helemaal mee bent. (10 minuten)
We zijn erg benieuwd naar jouw mening. Dankzij jou kunnen we onze modules verbeteren.
Het duurt slechts 2 minuten om onze vragen te beantwoorden: klik hier.