Soep klaargemaakt door oma, groenten uit de moestuin van de school, een verjaardagstaart voor de hele klas,… mag dat?
Een oma die een lekkere soep klaarmaakt voor de klas van haar kleinkind, het oudercomité dat de hapjes voorziet op het schoolfeest, een zelfgemaakte traktatie voor de verjaardag van je kind,... Het zijn allemaal klassieke voorbeelden van hoe wel eens eten wordt klaargemaakt door mensen die niet behoren tot het keukenpersoneel van de school. Als dit occasioneel gebeurt, hoef je alleen maar rekening te houden met de goede praktijken en tips die het FAVV in haar brochure geeft, en that’s it! Aan de andere kant, als er regelmatig wordt gekookt, nemen deze mensen de rol van huiskok op zich, en dan gelden er specifieke regels. Het FAVV heeft een nieuwe brochure ontwikkeld om je op weg te helpen. Een eigen moestuin of kippen houden op school? Heeft je school een kippenren of een eigen moestuin? Je mag zeker de eieren en producten uit je moestuin gebruiken, mits enkele voorwaarden. Zo moet je het kippenhok proper houden, moet je dagelijks de eieren rapen, de vuile eieren proper maken met een droge spons of handschoen (niet met water!) en de eieren in de koelkast bewaren, maximaal 28 dagen. Gebruik de groenten en het fruit uit de moestuin zo vers mogelijk. Was ze enkel met drinkbaar water. Controles en gratis opleidingen door het FAVV Wanneer maaltijden op school worden aangeboden en/of ter plaatse klaargemaakt, moet de school gekend zijn bij het FAVV. Op die manier kan het FAVV reageren wanneer zich een incident zou voordoen, of dit probleem zich nu op het niveau van het schoolrestaurant bevindt of ergens anders in de voedselketen (bv. bij de leverancier). Een schoolrestaurant wordt om de 2 tot 4 jaar gecontroleerd door het FAVV, afhankelijk of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. In 2022 voerde het FAVV 1.305 controles uit bij schoolkeukens, slechts in 1,2% van de gevallen werd een PV uitgeschreven. Naast deze controles speelt het FAVV ook een belangrijke rol op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering rond gezondheidsrisico’s. We geven gratis opleidingen aan medewerkers van grootkeukens over veiligheid, hygiëne, etikettering, traceerbaarheid en allergenen. Daarnaast bestaat er ook een e-learning voor medewerkers uit horeca & grootkeukens die thuis op het eigen tempo kan gevolgd worden. “Voedselveiligheid is een zaak van iedereen. Dankzij deze goede praktijken en de nauwe betrokkenheid van het FAVV bij de scholen kunnen leerlingen, ouders en leerkrachten zich met een gerust gemoed op hun werk concentreren. Ik wens al onze leerlingen en hun leerkrachten een goede start van het nieuwe schooljaar!” David Clarinval, Federaal minister van Landbouw. |
Publication date
Laatst bijgewerkt
14 Mar 2024
Type document
Persbericht
Thema's
Mijn activiteiten aangeven en/of wijzigen en/of stopzetten bij het FAVV