Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Besmetting met hoogpathogene variant bevestigd in pluimveebedrijf in Sint-Gillis-Waas

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een leghennenbedrijf in Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen). Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het aanwezige pluimvee geruimd. Rond het besmette bedrijf worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld.

Het FAVV waarschuwt dat dode of zieke vogels niet aangeraakt mogen worden. Als u symptomen bij uw dieren constateert, neem dan contact op met een dierenarts. Als u een dode vogel vindt in het wild, meld dit dan onmiddellijk via het gratis nummer 0800/99 777. Het dier kan dan worden opgehaald en onderzocht.

Strenge bioveiligheidsmaatregelen in de zones

Binnen de 10 km zone moeten alle pluimveehouders (professionele en particuliere houders) hun pluimvee afschermen. In de 3 km zone geldt deze verplichting ook voor andere vogels.

Meer informatie over de maatregelen is te vinden op de website van het FAVV:
https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vogelgriep#Maatregelen

In de rest van het land moeten vogels en pluimvee van particuliere houders niet verplicht worden afgeschermd. Ze moeten wel binnen of afgeschermd voer en water krijgen. “De afgelopen weken stijgt het aantal besmettingen bij wilde vogels . Dit wijst op de aanwezigheid van de ziekte in België en vormt dus een groot risico voor pluimvee in open lucht. Het FAVV raadt daarom sterk aan om je dieren zoveel mogelijk te beschermen door de kippenren of volière af te schermen van wilde vogels. Dit kan door deze bijvoorbeeld met netten te overspannen.” Hélène Bonte, woordvoerster FAVV

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar bijna alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. De ernst van de ziekte verschilt per dier en is afhankelijk van de virusstam, de omgeving en eventuele andere infecties. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact met zieke dieren of besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Over het FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.

 

Contactpersoon voor de pers
Hélène Bonte – Woordvoerster 
GSM: +32 478 50 59 31 
E-mail: helene.bonte@favv.be

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
28 Feb 2025

Type document
Persbericht
Thema's
Dieren