Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In de aanloop naar Black Friday waarschuwt het FAVV voor onveilige voedingssupplementen die online te koop zijn

1 op 2 voedingssupplementen die via postpakketten van buiten Europa worden verstuurd, blijken na analyse niet conform.


Met deze 7 tips van het FAVV zorg je wél voor een veilige aankoop!

De dagen worden kouder en donkerder en heel wat mensen voelen dat hun immuunsysteem een boost kan gebruiken. In de aanloop naar Black Friday – de dag waarop online shoppers een grote slag kunnen slaan – waarschuwt het FAVV ervoor dat niet alle voedingssupplementen die je online kan aankopen, ook veilig zijn. Van zodra je je als consument op het web begeeft is het belangrijk om op je hoede te zijn.

In België zorgt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ervoor dat ook online verkopers van voeding en -supplementen zich aan de spelregels houden.

  • Enerzijds schuimt een gespecialiseerde cel het web af en onderzoekt verschillende  websites en onlinewinkels die voedingsmiddelen en voedingssupplementen aanbieden aan Belgische consumenten. In 2022 controleerde de cel E-commerce 262  webshops, waarvan 86 in de sector voedingssupplementen.
  • Daarnaast voert het FAVV in samenwerking met de Douane controles uit op de invoer van postpakketten, en in het bijzonder van voedingssupplementen die via internet gekocht worden. In 2022 werden 14.945 kleine zendingen gecontroleerd, waarvan 2.195 (14%) niet conform waren. Er werden 58 analyses uitgevoerd op voedingssupplementen afkomstig van buiten Europa, waarvan 32 een niet-conform resultaat hadden. De meest voorkomende medicinale stoffen die werden aangetroffen zijn sildenafil en sibutramine. De wet is hierin duidelijk: in de samenstelling van een voedingssupplement mogen geen medicinale stoffen worden opgenomen.

Deze acties zijn belangrijk: bepaalde producten kunnen namelijk de gezondheid schaden. Bovendien betekent de illegale verkoop van producten een oneerlijke concurrentie tegenover bedrijven die zich wél aan de regels houden.

Image
compléments alimentaires

De vangst van enkele weken in de Grenscontrolepost in Zaventem. Deze voedingssupplementen zullen worden vernietigd.

Wat kan je zelf doen als consument?

De controleurs van het FAVV doen hun uiterste best om de online markt veilig te houden, maar het is uiteraard onmogelijk om het hele internet uit te spitten. Daarom is het als consument ook belangrijk om niet zomaar alle online verkopers te vertrouwen. Onderstaande tips helpen je om een betrouwbaar bedrijf te herkennen.

Tip1: check of de producten gekend zijn in België

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om producten van de andere kant van de wereld te laten leveren bij je thuis. Maar let op met buitenlandse websites. Sommige producten die in het buitenland wel mogen worden verkocht, zijn niet altijd toegelaten in Europa of België. Informeer dus of een product enkel stoffen bevat die hier in België toegelaten zijn. Als dit niet zo is, bestaat de kans dat je pakketje aan de Europese grens wordt tegengehouden en in beslag wordt genomen.

Voedingssupplementen die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt moeten gekend zijn bij de Belgische overheid. Als consument kan je via deze pagina van de FOD Volksgezondheid toegang krijgen tot de lijst van voedingssupplementen die in België gekend zijn.

Tip 2: let op met wondermiddeltjes

Indien je in de beschrijving leest dat het product een effect heeft dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Voedingssupplementen kunnen geen ziektes genezen of voorkomen. Medische claims, zoals antiviraal, antibacterieel, preventie van kanker,… zijn dan ook verboden.

Image
compléments alimentaires

Foto 1: Product dat als voedingssupplement (zakjes honing) werd aangeboden. Na analyse blijkt dat dit het geneesmiddel tadalafil bevat (een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij erectieproblemen).
Foto 2 en 3: Product dat als voedingssupplement werd aangeboden. Na analyse blijkt dat dit het geneesmiddel sildenafil bevat (een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij erectieproblemen).
Foto 4: Product dat als vermageringsthee (voedingssupplement) werd aangeboden. Na analyse blijkt dat dit het geneesmiddel sibutramine bevat (geneesmiddel voor de behandeling van overgewicht en obesitas).

Tip 3: vertrouw op het advies van je eigen arts of apotheek

Soms worden valse artsen of medische specialisten door websites ingeschakeld om een product aan te bevelen. De artsen in kwestie worden echter vaak door het bedrijf zelf verzonnen. De gouden regel blijft: wanneer je een voedingssupplement wenst te gebruiken, vraag dan advies aan je huisarts of je apotheker. Een website kan nooit medisch advies geven. Sommige voedingssupplementen kunnen namelijk een wisselwerking hebben in combinatie met geneesmiddelen.

Ook influencers worden meer en meer ingezet om een product aan te bevelen aan hun volgers. Soms worden ze hiervoor betaald door het bedrijf. In dat geval is de influencer verplicht om duidelijk mee te geven dat het om een reclameboodschap gaat. Waarom dit belangrijk is lees je op de website van de FOD Economie.

Tip 4: ook op de website moet je productinformatie kunnen vinden

Het spreekt voor zich dat je op het etiket van een product de juiste informatie over de samenstelling en de gebruiksinstructies moet kunnen lezen. Maar nog voor je het product in handen hebt, moet deze informatie terug te vinden zijn in de productomschrijving op de website. Denk maar aan de lijst van ingrediënten, de allergenen, de vermelding "voedingssupplement", en de verschillende verplichte waarschuwingen (zoals het feit dat het product buiten het bereik van kinderen moet worden bewaard, dat het niet kan worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding,…).

Tip 5: lees aandachtig de reviews

Reviews van de klanten kunnen voor jou als consument interessante informatie opleveren. Maar let op, sommige bedrijven deinzen er niet voor terug om zelf reviews te schrijven voor hun producten. Valse reviews zijn vaak makkelijk te herkennen, omdat ze het product letterlijk de hemel in prijzen. Nogmaals, als iets te mooi is om waar te zijn… dan is het dat waarschijnlijk ook.

Tip 6: zoek informatie op over het bedrijf

Een bedrijf dat zich aan de regels van de online verkoop houdt, zal altijd voldoende informatie over zichzelf weergeven op zijn webshop of Facebookpagina. Online verkopers die een website beheren, moeten een aantal zaken verplicht weergeven. Denk maar aan de naam en adres van het bedrijf, de contactgegevens, het ondernemingsnummer,…. De FOD Economie heeft een handig overzicht van zaken die je als consument moet kunnen terugvinden op een webshop.

Ontbreekt de meest essentiële en voor de hand liggende informatie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een onbetrouwbare website.

Tip 7: wees op je hoede als een verkoper enkel via privé-kanalen wil communiceren

Wanneer je als consument moeilijk contactgegevens kan terugvinden van de verkoper gaat er best een belletje rinkelen. Vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privé-kanalen zoals Messenger of Whatsapp. Ook wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede. Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid.

Denk je een onbetrouwbaar levensmiddel gevonden te hebben op internet? Meld het ons!

Het FAVV heeft een meldpunt voor de consument dat voor je klaar staat. Er zijn verschillende manieren om ons te bereiken. Het online formulier is de snelste en meest efficiënte manier. Daarnaast kan je ons ook telefonisch bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur op het gratis nummer 0800 13 550.

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
19 Mar 2024

Document type
Persbericht
Themes
Etikettering en productsamenstelling