Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
bijentaart

De voorbije twee jaar heeft het FAVV meer dan 450 klachten ontvangen over de online verkoop van levensmiddelen

Steeds vaker wordt voeding online aangeboden op het internet en via sociale media. Het FAVV houdt een oogje in het zeil en beschermt de consument, zowel via de controles van de voedselketen, als op het internet. Hiervoor voeren inspecteurs, die vooral gespecialiseerd zijn in e-commerce, enerzijds controles op Belgische webshops, en behandelen ze anderzijds ook klachten van consumenten. In 2022 en 2023 onderzochten deze inspecteurs meer dan 450 klachten over websites of sociale mediaprofielen die voeding aanbieden.

In de meeste gevallen beschikt de verkoper niet over een toelating van het FAVV

Met 240 geregistreerde klachten in 2022 en meer dan 210 klachten in 2023 is het duidelijk dat de consumenten zich afvragen of de verkopers over een toelating beschikken.

Een deel van deze klachten hebben betrekking op voeding die thuis wordt klaargemaakt, zoals gebak en kant-en-klaarmaaltijden, die worden verkocht via sociale netwerken zoals Facebook Marketplace.

Image
broodjes

Consumenten stellen zich vaak de vraag of de persoon of het bedrijf gekend is bij het FAVV. In de voorbije twee jaar werd deze vraag gesteld bij meer dan een derde van de klachten. Een terechte vraag van consumenten, want bij de grote meerderheid kon effectief worden vastgesteld dat de verkopers niet geregistreerd waren bij het FAVV.

Een toelating bij het Agentschap is nochtans nodig, omdat je als hobby-kok een deel wordt van de voedselketen en dus verantwoordelijk bent voor de voedselveiligheid van je producten.

Waarom moet je ook als hobby-kok een toelating van het FAVV hebben?

Naast het feit dat het wettelijk verplicht is om gekend te zijn bij FAVV[1], is het ook belangrijk dat het FAVV snel kan reageren in geval van een incident. Wanneer consumenten ziek worden moet het FAVV kunnen nagaan waar in de voedselketen het probleem zich situeert (bij de verkoper, de leverancier,…) om zo het probleem zoveel mogelijk in te dijken. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie met professionele spelers die de regels nauwgezet naleven. Eten verkopen via Facebook Marketplace en andere platformen is dus niet verboden, maar je moet wel deze stappen volgen.

Image
taartjes

 

Nuttige tips voor consumenten die soms levensmiddelen online aankopen

Over een legaal bedrijf moet je altijd voldoende informatie (bedrijfsnaam en adres, contactgegevens, ondernemingsnummer) kunnen vinden op de webshop of Facebook pagina. De FOD Economie heeft een handig overzicht van zaken die je als consument moet kunnen terugvinden op een webshop.

Nog een kleine tip, vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privé-kanalen zoals Messenger of WhatsApp. Wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede. Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid.

Zit je met vragen over de veiligheid van een product of heb je een onbetrouwbaar levensmiddel teruggevonden op internet?

Het FAVV heeft een meldpunt voor de consument dat voor je klaar staat. Er zijn verschillende manieren om ons te bereiken. Het online formulier is de snelste en meest efficiënte manier. Daarnaast kan je ons ook via het mailadres meldpunt@favv.be bereiken of telefonisch op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur op het gratis nummer 0800 13 550.

David Clarinval – federaal minister van Landbouw: "Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat voeding dat online wordt verkocht net zo veilig is en aan de regels voldoet als producten die via traditionele kanalen worden aangeboden. Online verkoop wordt steeds belangrijker en de voedselveiligheid moet altijd gegarandeerd zijn. Bovendien dragen efficiënte controles bij aan eerlijkere concurrentie tussen de verschillende aanbieders.”


[1] Bij gelegenheidsverkoop door vrijwilligers en zonder winstoogmerk (de wetgeving bepaalt dat dit een activiteit is die maximaal 5 keer per jaar wordt georganiseerd, voor een totale duur van maximaal 10 dagen per jaar) is geen toelating nodig bij het FAVV.

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
22 Feb 2024

Type document
Persbericht
Thema's
Voeding