Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kent u de Bactrocera dorsalis? Samen houden we dit schadelijk beestje tegen!

De meesten onder ons hebben nog nooit gehoord van dit kleine zwart-gele insect, ook wel bekend als de oosterse fruitvlieg. Het behoort tot dezelfde familie als vliegen en is ongeveer even groot. Het beestje komt oorspronkelijk uit tropische landen en is een schadelijk insect dat hele fruit- en groenteteelten kan vernietigen. Het is al sporadisch gesignaleerd in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië en onlangs in het noorden van België, op een fruitmarkt in Antwerpen. Het FAVV heeft naar aanleiding van dit geval de waakzaamheid verhoogd.
De Europese regelgeving vereist een actieve opvolging om de introductie van het organisme te voorkomen en zo een eventuele grote impact op onze plantaardige productie te vermijden. Het FAVV, bedrijven en particulieren kunnen allemaal hun steentje bijdragen. We leggen graag uit op welke manier.


Wat kan ik doen als professional die groenten en fruit teelt of importeert?


Controleer uw gewassen op de aanwezigheid van dit insect. Indien dit het geval is moeten de juiste maatregelen worden genomen, in het bijzonder moet u het FAVV onmiddellijk op de hoogte brengen. Het FAVV zal dan nagaan of het gaat om een alleenstaand geval - door de import van gecontamineerd fruit - of om een uitbraak. In het eerste geval, wat het meest waarschijnlijk is, zullen inspanningen geleverd worden om de oorsprong van de besmetting op te sporen en de verdere verspreiding van het insect tegen te gaan. In het tweede geval wordt een veiligheidsperimeter opgezet rond de plaats waar het beestje werd aangetroffen en waarbinnen strenge maatregelen zullen worden genomen die een verdere verspreiding moeten voorkomen. Als u groenten en fruit importeert, volg dan de importregels en zorg dat u beschikt over het fytosanitair certificaat. Voor meer informatie of verdere vragen kan u contact opnemen met de Lokale Controle Eenheid van het FAVV. De contactgegevens zijn terug te vinden via deze link.


Kan ik als tuinier ook mijn steentje bijdragen?

Uiteraard kan dat! Deze kleine bij-achtige vlieg zelf is ongevaarlijk voor mens en dier, maar de larven verorberen wel het vruchtvlees van fruit, waardoor ze ongeschikt worden voor consumptie. Heeft u een paar fruitbomen of een moestuin? Hoewel de kans klein is dat u dit insect tegenkomt, kan het geen kwaad om een oogje in het zeil te houden! Bestudeer dus goed de insecten rond je planten en als je er een ziet die sterk lijkt op het insect op onderstaande foto's, onderneem dan actie! Neem een duidelijke foto die u opstuurt naar meldpunt@favv.be. Probeer de vliegen te vangen en bewaar ze in een goed afgesloten doosje. Als we aan de hand van uw foto kunnen vaststellen dat het inderdaad om Bactrocera dorsalis gaat, nemen we contact met u op.


Ik ben een fervent reiziger en avonturier, hoe kan ik helpen?

Dit insect komt (nog) niet vaak voor in onze gewassen en moestuinen, maar wel in warme landen in Azië, Afrika en ook in Hawaï.

Als toerist is het heel eenvoudig: als u geen fruit, groenten of kweeksubstraten (zoals aarde) meeneemt uit verre landen, breng je deze vlieg ook niet mee! Er bestaat strenge Europese wetgeving die voorschrijft dat reizigers enkel planten, groenten en fruit mogen meenemen die aan zeer specifieke voorwaarden voldoen.

De enige vruchten waarvoor een uitzondering geldt, zijn ananas, kokosnoot, durian, banaan en dadels. Deze kunnen vrij in Europa geïmporteerd worden zonder fytosanitair certificaat.

Het doel van de regelgeving is simpel: als u bijvoorbeeld een aantal mango’s meeneemt vanuit Thailand als origineel souvenir voor uw schoonmoeder, bestaat de kans dat er larven van schadelijke insecten ons land binnenkomen. De volwassen insecten kunnen verder ontwikkelen op ons grondgebied en na verloop van tijd zal deze plaag zich overal verspreiden en aanzienlijke schade veroorzaken aan gewassen in ons land en in de buurlanden. Zorg er voor dat u geen schadelijke organismen meeneemt in uw bagage! Lees hier meer.


Hoe herken ik dit insect?

In het volwassen stadium zijn ze tussen 0,8 en 1 cm groot en kunnen ze worden herkend aan de twee gele strepen aan de randen van hun borststuk (a), de zwarte rand aan de rand van hun vleugels (b) en het T-vormige patroon op hun achterlijf (c).

Een hulpmiddel om ze te herkennen: een wesp is groter dan deze vlieg, heeft 2 paar zichtbare vleugels (in tegenstelling tot slechts één bij de vlieg) en heeft grotere voelsprieten en onderkaken. De bij is dan weer behaard, terwijl de oosterse fruitvlieg dat niet is.

 

Image
mouche orientale


Meer info over dit insect leest u hier (PDF).

Plantengezondheid in Europa: grote Europese sensibiliseringscampagne!

EFSA, de Europese Commissie (EC) en hun partners in de Europese lidstaten (EU) lanceren de campagne #PlantHealth4Life. Deze campagne wil het publiek bewuster maken van de gezondheid van planten en het belang ervan voor ons dagelijks leven.

'Houd planten gezond, bescherm het leven' is de boodschap van de campagne: we moeten allemaal een belangrijke rol spelen. Bezoek de website van #PlantHealth4Life en ontdek hoe u planten gezond kunt houden.

 • Jaarverslag FAVV – 2022 Het FAVV, een bevoorrechte gesprekspartner van de consument

  • Publication
  • Bijgewerkt 13/03/2024
 • Wereldbijendag 2024: sterftecijfer van Belgische bijen stijgt voor het tweede jaar op rij

  • Publication
  • Bijgewerkt 22/05/2024
 • Het FAVV roept op: “Bereid je kat of hond nu al voor op een veilige zomervakantie en vaccineer ze tegen hondsdolheid.”

  • Publication
  • Bijgewerkt 24/04/2024
 • Belgische voedingsbedrijven stuurden 339 productterugroepingen en waarschuwingen uit in 2023

  • Publication
  • Bijgewerkt 15/04/2024
 • Vogelgriep H5: vanaf 6 april geen verplichte ophokplicht meer voor pluimvee en vogels

  • Publication
  • Bijgewerkt 05/04/2024
 • voedselvergiftigingen

  Voedselvergiftigingen in België

  • Publication
  • Bijgewerkt 26/03/2024

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
13 Mar 2024

Document type
Persbericht
Themes
Dieren