Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
China_3

Samenwerking tussen FAVV en Chinese autoriteiten werpt letterlijk vruchten af: na Belgisch varkensvlees, mogelijk dit jaar ook Belgisch witloof en appelen naar China.

Tijdens de handelsmissie naar China werd naast het openstellen van de Chinese markt voor Belgisch varkensvlees, ook vooruitgang geboekt in de plantaardige sector. Zo werd een Memorandum of Understanding getekend door China's General Administration of Customs (GACC) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) betreffende de export van paprika. Daarnaast bevestigden de Chinese autoriteiten ook dat Belgisch witloof vanaf nu kan worden uitgevoerd naar het land. Naar verwachting volgen er later dit jaar nog dossiers voor andere Belgische groenten en fruit.

Reeds in juni 2023 werd, tijdens een ontmoeting in België tussen de minister van GACC Yu Jianhua en de Belgische minister van landbouw David Clarinval, het exportprotocol voor witloof ondertekend. Recent ontving België een positieve risico-evaluatie van het GACC. De handelsovereenkomst werd vorige week tijdens de missie bevestigd. Dit betekent dat Belgisch witloof nu officieel naar China geëxporteerd kan worden.

Andere dossiers met betrekking tot de export van groenten en fruit (appels, prei en knolselderij) naar China onderhandelt het FAVV momenteel met GACC. We zijn goed op weg om voor deze producten - dit jaar nog - gelijkaardige protocollen te ondertekenen en hun toegang tot de Chinese markt mogelijk te maken.

Van grondige bedrijfsinspecties tot FAVV-medewerker in Peking

Bedrijven zetten steeds meer in op uitvoer en verwachten daarbij steun van de overheid. Het FAVV is een belangrijke partner voor bedrijven in de ondersteuning [1]van hun export.

De exportvereisten naar China zijn streng en de Belgische producenten die in aanmerking komen om te exporteren naar China, worden door de Chinese inspectieteams daarom grondig doorgelicht. Het FAVV ontvangt deze delegaties en faciliteert de bedrijfsinspecties. Door het meevolgen van een controle door een FAVV-inspecteur bij een Belgisch bedrijf, wordt meteen aangetoond aan welke strenge voedselveiligheidsnormen onze producten voldoen. In 2020 werd bovendien een FAVV-medewerker aangesteld om permanent de Belgische ambassade in Peking te vervoegen als “sanitair attaché” en zo de samenwerking en onderhandelingen met China te vergemakkelijken.

Image
China_3
Image
China_2
Image
China_1

FAVV zorgde in 2023 voor maar liefst 26 nieuwe exportmogelijkheden

Het FAVV is wereldwijd actief en beschikt over een netwerk dat toelaat het imago van de Belgische producten aan te prijzen en zo ook de export van Belgische producten te faciliteren. Het Agentschap besteedt niet enkel bijzondere aandacht aan het behoud van de Belgische exportmarkten, maar ook aan het openstellen van nieuwe markten: in 2023 werd nieuwe uitvoer mogelijk van 26 verschillende product-landcombinaties. Zo opende Chili de markt voor Belgisch pluimveevlees; kan Belgisch vlees van varkens, runderen en pluimvee worden geëxporteerd naar Panama en kunnen Belgische paarden verhandeld worden naar Ecuador.

“De opheffing van het embargo op varkensvlees vanaf begin 2024 is een volgende stap in het proces van de openstelling van de Chinese markt voor onze landbouw. Voor veel van onze agrovoedingsbedrijven is de export naar derde landen een sleutelfactor voor succes en ontwikkeling. Ik verheug me over de hervatting, sinds maart 2023, van de behandeling van de dossiers tussen het FAVV en de GACC (Algemene Administratie van de Chinese douane). Naast het symbooldossier van de heropening van de Chinese markt voor Belgisch varkensvlees, hebben andere dossiers betrekking op de fruit- en groentesector, die zwaar getroffen werd door de opeenvolgende crisissen, en waar ik in 2023 bijzondere aandacht aan besteed heb.” David Clarinval, Federaal minister van Landbouw

[1] door het onderhandelen van de sanitaire en fytosanitaire voorwaarden voor marktopening, het afleveren van fytosanitaire en gezondheidscertificaten en bedrijven bij te staan in geval van geblokkeerde zendingen.

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
19 Jan 2024

Document type
Persbericht
Themes
Voeding