Het FAVV heeft op 5 februari een tijdelijke verbod opgelegd voor het verzamelen van vogels en pluimvee (beurzen, shows, prijskampen, tentoonstellingen, jaarmarkten…). De epidemiologische situatie is de afgelopen weken niet verbeterd. Het FAVV verlengt daarom het verzamelverbod tot en met 31 maart 2025.
Het aantal besmettingen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels is verder toegenomen: zie de kaart op de website voor een overzicht. Dit wijst erop dat er nog steeds veel virus circuleert in het milieu. Dit wordt ook onderstreept door de uitbraken die op pluimveebedrijven zijn vastgesteld. De toestand in de omringende landen is gelijkaardig. De situatie wordt in de komende weken van nabij opgevolgd en geëvalueerd. Indien nodig zal het verbod verlengd worden.
Samengevat slaat het verbod:
- op verzamelingen van vogels van de pluimveesoorten van particuliere houders, nl. kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, fazanten, patrijzen, loopvogels en duiven andere dan reisduiven;
- op de aanwezigheid dergelijke vogels van particuliere houders op de reguliere markten en jaarmarkten.
Vallen niet onder het verzamelverbod:
- de vogels van handelaars aanwezig op markten;
- reisduiven en andere vogels dan de pluimveesoorten van particuliere houders.
Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Dode of zieke vogels mogen niet aangeraakt worden. Wie in contact komt met pluimvee of vogels wordt aangeraden om steeds de handen goed te wassen. Dode vogels in de natuur kunnen gemeld worden via het gratis nummer 0800/99 777. Het dier kan dan worden opgehaald en onderzocht.
Wat is vogelgriep?
Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar bijna alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. De ernst van de ziekte verschilt per dier en is afhankelijk van de virusstam, de omgeving en eventuele andere infecties. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact met zieke dieren of besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Zoogdieren kunnen uitzonderlijk besmet raken, bijvoorbeeld wanneer zij een karkas van een besmette vogel opeten of intens in contact komen met het vogelgriepvirus. Besmetting bij mensen is uitzonderlijk. Tot nu toe is er wereldwijd geen virusoverdracht van mens op mens waargenomen.
Over het FAVV
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.
Hélène Bonte – Woordvoerster FAVV
GSM: +32 478 50 59 31
E-mail: helene.bonte@favv.be