Minister van Landbouw David Clarinval en het FAVV verstrengen vanaf zaterdag 23 november de beschermingsmaatregelen tegen vogelgriep voor commerciële pluimveehouderijen. In België zijn er dit jaar nog geen haarden vastgesteld, maar het virus circuleert volop langsheen de trekroutes naar en over ons land. Om onze pluimveestapel zoveel mogelijk te beschermen zal vanaf morgen opnieuw een afschermplicht worden ingevoerd voor vogels en pluimvee van alle commerciële en in Sanitel geregistreerde pluimveehouderijen.
Vogels en pluimvee van hobbyhouders en particulieren moeten niet verplicht worden afgeschermd maar ze moeten wel nog steeds binnen of afgeschermd voer en water krijgen. Het FAVV raadt wel sterk aan om ook hen preventief te beschermen door de kippenren of volière af te schermen van wilde vogels. Dit kan door deze bijvoorbeeld met netten te overspannen. Aan wandelaars die een dode vogel opmerken wordt gevraagd om het dier niet aan te raken en dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.
Na bijna 11 maanden van relatieve rust, heeft de vogelgriep de afgelopen week opnieuw aan intensiteit gewonnen. Deze week nog zijn er in Nederland en Duitsland besmettingen op bedrijven vastgesteld. Ook in Frankrijk zijn er ondertussen besmettingen. Door de slechte en koude weersomstandigheden van de afgelopen dagen, zullen bovendien veel wilde vogels verder zuidwaarts afzakken in de richting van ons land.
Volgende maatregelen zullen van kracht zijn vanaf zaterdag 23 november:
- de afschermverplichting voor pluimvee en vogels van alle commerciële en alle in Sanitel geregistreerde pluimveehouderijen;
- het verplicht binnen of onder netten voederen en drenken van alle pluimvee en vogels;
- het verbod op het gebruik van onbehandeld oppervlaktewater of regenwater bij pluimvee en vogels;
- de huidige regeling omtrent het uitladen van commercieel slachtpluimvee wordt opnieuw strenger gemaakt, waardoor enkel onder strikte bioveiligheidsmaatregelen een uitlaadperiode van maximaal 10 dagen mogelijk is.
David Clarinval, Federaal minister van Landbouw : “De vogelgriep vormt een ernstige bedreiging voor de pluimveestapel en onze economie. In samenwerking met het FAVV nemen we strenge preventieve maatregelen om onze dieren te beschermen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Het is belangrijk dat iedereen waakzaam en verantwoordelijk blijft in deze situatie.”
Wat is het vogelgriepvirus?
Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.
Over het FAVV
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al bijna 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.
Contactpersoon voor de pers
Hélène Bonte – Woordvoerster
GSM: +32 478 50 59 31
E-mail: helene.bonte@favv.be