Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische voedingsbedrijven stuurden 339 productterugroepingen en waarschuwingen uit in 2023

In 2023 riepen Belgische voedingsbedrijven 254 producten terug van bij de consumenten. Dit is een lichte daling in vergelijking met 2022 toen 289 producten werden teruggeroepen. Verder werden ook 85 waarschuwingen uitgestuurd, hoofdzakelijk voor het niet vermelden van bepaalde allergenen op de verpakking. Het FAVV helpt voedingsbedrijven bij hun communicatie naar consumenten die dit product mogelijks hebben gekocht. Onze voornaamste zorg is immers om jullie gezondheid beschermen.

Dat we in België een hoog niveau van voedselveiligheid kennen hoeft niet te verwonderen. Dagelijks doen voedingsbedrijven er immers alles aan om veilige producten af te leveren. Het FAVV waakt er op zijn beurt over dat de bedrijven de regels naleven. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die voedingsbedrijven nemen, kan het gebeuren dat een product toch niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Indien het product de eindconsument al heeft bereikt en de consumptie ervan een risico inhoudt, dan moeten de bedrijven, die tenslotte verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, consumenten daarvan op de hoogte brengen. Dit gebeurde 339 keer in 2023. In 2022 was dit 394 keer het geval, een kleine daling van bijna 10% dus.

Meer dan 8 op 10 productterugroepingen door een chemisch of microbiologisch risico

Bijna de helft van de producten (49%) werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, een te hoog gehalte aan additieven of de aanwezigheid van één of meerdere niet-toegelaten additieven. Daarnaast lag voor ongeveer een derde (34%) van de productterugroepingen dan weer een microbiologisch probleem aan de basis, zoals de mogelijke aanwezigheid van een bacterie zoals Listeria, Salmonella of STEC. Ten slotte werd 17% van de producten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde deeltjes, zoals kleine stukjes metaal of glas. ​

94% van de waarschuwingen hebben betrekking op allergenen

In 2023 stuurden voedingsbedrijven ook 85 waarschuwingen uit, omdat allergenen niet vermeld werden in de ingrediëntenlijst (94%) of omdat er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking stond. Ook het aantal productwaarschuwingen kent hiermee een daling van bijna 10%.

Blijf op de hoogte van productterugroepingen en waarschuwingen

Bij iedere productterugroeping wordt een affiche uitgehangen in de winkel (fysiek of online), wordt een persbericht uitgestuurd en wordt er gecommuniceerd via de website van het FAVV en de sociale media.

Je kan op verschillende manieren op de hoogte worden gehouden van alle productterugroepingen en alle waarschuwingen. ​ Dit kan via de Website van het FAVV en door ons te volgen op Facebook en X. Wil je daarnaast in real time op de hoogte worden gehouden van deze meldingen? ​ Schrijf je dan in voor onze nieuwbrief en ontvang alles rechtstreeks in je mailbox!

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
15 Apr 2024

Type document
Persbericht
Thema's
  • Controles door het FAVV en interne controles door bedrijven
  • Voeding