Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gezamenlijk onderzoek van het FAVV, Departement Zorg en Sciensano: Zeventigtal salmonella-infecties in België gelinkt aan consumptie van eieren

Het Nationaal Referentie Centrum voor Salmonella (NRC, Sciensano) stelde sinds begin dit jaar een verhoging vast van een bepaalde salmonellastam. Daarop werd een brononderzoek gestart door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), Departement Zorg en Sciensano. Uit de resultaten blijkt dat eieren aan de oorzaak liggen van de Salmonella-uitbraak. Intussen worden de betrokken producten teruggeroepen van bij de consument.

Tussen begin dit jaar en 17 februari werden 67 patiënten door het NRC bevestigd, vooral in Vlaanderen. Het Departement Zorg en Sciensano voerden een uitvoerige enquête uit bij het grootste deel van de patiënten. Ze bevroegen de voedselconsumptie in de dagen voor het optreden van de ziekteklachten, inclusief informatie over de aankoopplaatsen. De consumptie van eieren bleek een gemeenschappelijke factor. Het FAVV startte daarop een tracering en ging ter plaatse bij een legbedrijf om stalen te nemen. Hierin werd dezelfde salmonellastam teruggevonden als bij de patiënten, waardoor de vermoedelijke bron nu bevestigd is.

Om de uitbraak te stoppen werden de eieren op het legbedrijf en bij hun afnemers geblokkeerd. Aan consumenten die de eieren nog in hun bezit hebben, wordt gevraagd om deze niet te consumeren en terug te brengen naar het verkooppunt. Het gaat om eieren met een houdbaarheidsdatum tussen 27/01/2025 en 24/03/2025 en stempelcodes "1-BE-306401" « 1BE306402 » of « 2BE306403 ». Meer informatie over de terugroepactie is hier te vinden: https://favv-afsca.be/nl/producten/terugroeping-van-depo-ei-cv

Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV: “Door het snelle optreden en de constructieve samenwerking met het Departement Zorg en Sciensano hebben we de oorzaak van de besmetting kunnen vaststellen. De Salmonellabacterie kan zowel in de eieren als op de schaal worden teruggevonden. Het is daarom belangrijk om dit product goed te verhitten voor consumptie en de handen regelmatig te wassen tijdens het koken en vooral na het breken van de eieren.”

Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: “De informatie die gedeeld wordt door patiënten is essentieel om uitbraakonderzoek te kunnen doen. Departement Zorg en Sciensano willen de patiënten die meewerkten daarom graag bedanken. We hopen dat alle zieke patiënten er snel helemaal bovenop zijn.”

 

Contactpersonen voor de pers:

Hélène Bonte – Woordvoerster FAVV
GSM: +32 478 50 59 31 
E-mail: helene.bonte@favv.be

Joris Moonens – woordvoerder Departement Zorg
GSM: +32 475 82 93 41
E-Mail: woordvoerder.zorg@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Publication date
Laatst bijgewerkt
12 Mar 2025

Type document
Persbericht
Thema's
Dieren