Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voerde in 2023 zo’n 1.178 inspecties uit bij Belgische schoolkeukens. Slechts bij 1,4% van de inspecties werd een proces verbaal opgelegd, 2 schoolkeukens moesten tijdelijk gesloten worden wegens ontoereikende hygiëne. Het FAVV controleert niet alleen, maar gaf ook gratis opleidingen aan bijna 1.600 medewerkers van grootkeukens.
Een schoolrestaurant wordt om de 2 tot 4 jaar gecontroleerd door het FAVV, afhankelijk of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. Bij de inspecties die het FAVV uitvoerde in 2023 bleek 66,4% volledig in orde. Bij een ongunstig resultaat voert het FAVV steeds een hercontrole uit om na te gaan of de tekortkomingen werden aangepakt.
De meeste schoolkeukens die geen gunstig resultaat ontvingen, kregen hiervoor een waarschuwing (487). Dat wil zeggen dat er punten te verbeteren zijn maar zonder direct gevaar voor de gezondheid van de scholieren. Verder werden er 17 processen-verbaal uitgeschreven en kregen 2 schoolkeukens een tijdelijke sluiting opgelegd. De nodige maatregelen werden genomen en na een hercontrole konden zij binnen de 2 weken terug openen.
De meest voorkomende inbreuken betreffende hygiëne in de schoolkeukens hebben te maken met het handen wassen (bv. onvoldoende wasbakken, geen contactloze kranen of geen hygiënisch was- en droogmiddel), onvoldoende persoonlijke hygiëne of geen propere kledij en tenslotte onvoldoende properheid van de oppervlakten waarop men eten bereidt.
Gratis opleidingen door het FAVV
In 2023 volgden 1.595 medewerkers uit grootkeukens (scholen, rusthuizen, ziekenhuizen,…) een online of fysieke opleiding van het FAVV. Deze opleidingen zijn volledig gratis en focussen op verschillende thema’s zoals allergenen, persoonlijke hygiëne, bewaren en bereiden van maaltijden en afvalbeheer.
David Clarinval, Federaal minister van Landbouw: “Voedselveiligheid is een zaak van iedereen. Van de brooddoos tot het schoolrestaurant, we moeten er altijd aandacht voor hebben. Ik wil het FAVV bedanken voor het belangrijke werk op het vlak van sensibilisering, preventie en controle, waardoor de leerlingen zich kunnen concentreren op hun taken! Ik wens ook alle leerkrachten, ouders en leerlingen een goede start van het nieuwe schooljaar!”
Voedselveiligheidstips voor de brooddoos
Indien je kiest voor een huisbereide lunch (boterhammen of salades) wees je er dan van bewust dat een brooddoos die op kamertemperatuur wordt bewaard, een broeihaard kan zijn voor bacteriën. Zeker wanneer het warm weer is, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken.
- Boterhammen of salades met americain, hesp, tonijn, garnalen, rauwe groenten,… worden best in de koelkast bewaard tot aan de lunchpauze. Het FAVV raadt de scholen dan ook aan om waar mogelijk een koelkast te voorzien voor de lunchpakketten van de leerlingen.
- Niet alle scholen hebben de mogelijkheid om een koelkast ter beschikking te stellen. In dat geval kan een koeltas met koelelementen een oplossing zijn. Je kan ook wat ijsblokjes in een zakje bij de brooddoos stoppen zodat de maaltijd koel blijft.
- Als je niet beschikt over bovenstaande mogelijkheden, raden we je aan om voor ander beleg te kiezen dat minder gevoelig is aan hoge temperaturen. Voorbeelden zijn hardgekookte eieren, gedroogde ham, tapenades, harde kazen, confituur of honing,…
Een aantal mythen over voeding ontkracht
Heeft je school een kippenren of een eigen moestuin? Je mag zeker de eieren en producten uit die moestuin gebruiken, mits enkele voorwaarden. Zo moet je het kippenhok proper houden, moet je dagelijks de eieren rapen, de vuile eieren proper maken met een droge spons of handschoen (niet met water!) en de eieren in de koelkast bewaren, maximaal 28 dagen. Gebruik de groenten en het fruit uit de moestuin zo vers mogelijk. Was ze enkel met drinkbaar water.
Een oma die een lekkere soep klaarmaakt voor de klas van haar kleinkind, het oudercomité dat de hapjes voorziet op het schoolfeest, een zelfgemaakte traktatie voor de verjaardag van je kind,... Uiteraard kan dat zonder een toelating te hebben van het FAVV! Aan de andere kant, als er regelmatig wordt gekookt, nemen deze mensen de rol van huiskok op zich, en dan gelden er specifieke regels.
Over het FAVV
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al bijna 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.
Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte – Woordvoerder
GSM: +32 478 50 59 31
E-mail: helene.bonte@favv.be