Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opgelet, niet alle vakantiesouvenirs mogen mee naar huis!

Dierlijke producten

Je vakantie zit erop en je wil een stukje van die heerlijke reis mee naar huis nemen. Een lokaal kaasje, een gedroogde ham of een pot honing – een smaakvol souvenir om thuis nog even na te genieten. Maar let op: niet alles mag zomaar mee in je koffer! Producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, melk en zuivel, kunnen ziektekiemen bevatten die gevaarlijke dierziekten kunnen verspreiden. Om ziektes zoals varkenspest buiten de EU te houden, gelden er strikte invoerregels. Denk dus twee keer na voor je een souvenir in je koffer stopt!

Dierlijke producten meenemen uit landen buiten de EU? Informeer je eerst!

Kom je terug uit een land buiten de Europese Unie (een derde land)? Neem dan geen vlees, vleesproducten, melk of zuivelproducten mee in je bagage voor persoonlijk gebruik.

  • Bij wijze van uitzondering op deze regel mag je als reiziger wel kleine hoeveelheden poedermelk voor zuigelingen, zuigelingenvoeding en speciale voeding voor medische doeleinden meenemen, evenals voeder voor gezelschapsdieren om medische redenen. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan deze producten moeten voldoen:
    • Maximaal 2 kg
    • Deze producten moeten niet gekoeld bewaard worden voor opening
    • Het gaat om verpakte producten van een handelsmerk
    • De verpakking is ongeopend en onbeschadigd (tenzij ze op het moment zelf wordt gebruikt)
    • De producten zijn bestemd voor de reiziger zelf of voor het gezelschapsdier dat de reiziger vergezelt.

Verder mag je als reiziger maximaal 20 kg visserijproducten voor persoonlijke consumptie meenemen, waaronder vis en bepaalde schaal- en schelpdieren zoals dode garnalen, kreeften, mosselen en oesters, of het gewicht van één vis als deze meer weegt dan 20 kg.

Van andere dierlijke levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld honing, eieren, levende oesters, levende mosselen en slakken, mag je tot 2 kg meenemen. De gedetailleerde regels vind je in de lijst (PDF) met dierlijke producten voor persoonlijk gebruik.

De regels gelden niet voor dierlijke producten die binnen de EU-lidstaten worden vervoerd of voor producten uit Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino of Zwitserland. Toch is voorzichtigheid geboden! Als reiziger kun je ook binnen de EU onbedoeld dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest (PDF) verspreiden.

 

Meer weten? Interessante links en wetgeving

  • Europese Verordening (EU) 2019/2122 van de commissie van 10 oktober 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft bepaalde categorieën dieren en goederen die van officiële controles aan grenscontroleposten zijn vrijgesteld, en specifieke controles van de persoonlijke bagage van passagiers en van kleine zendingen goederen die aan natuurlijke personen worden gezonden en niet bestemd zijn om in de handel te worden gebracht en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 van de Commissie.
  • In bijlage III (PDF) van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2122 vindt u een overzicht van de producten die zijn toegelaten/verboden en indien van toepassing in welke hoeveelheden deze meegebracht mogen worden.

Houd dierziekten buiten de europese unie!Affiche (PDF)

Houd dierziekten buiten de europese unie!