- Inleiding
- Identificatie
- Registratie
- Diergezondheidscertificaat
- Voorwaarden om een diergezondheidscertificaat te verkrijgen
- Verzamelingen van in gevangenschap levende vogels
- Deelname aan een buitenlandse verzameling
- Aankoop van vogels uit het buitenland – verplicht diergezondheidscertificaat
- Verkoop van vogels op een buitenlandse verzameling – verplicht diergezondheidscertificaat
- Benelux-overeenkomst en akkoord met Frankrijk
- Relevante documenten
1. Inleiding
Dit hoofdstuk legt de Europese regelgeving uit voor de verplaatsingen van ‘in gevangenschap levende vogels’ naar andere lidstaten in uitvoering van de Europese Diergezondheidswetgeving (verordening (EU) 2016/429). ‘In gevangenschap levende vogels’ is een definitie uit die verordening.
Dit zijn vogels die men houdt als:
- hobbypluimvee of sierpluimvee;
- sportduif of sierduif;
- siervogel, zangvogel, papegaaiachtige;
- gehouden roofvogel;
- ...
Het belangrijkste gemeenschappelijk kenmerk bij het houden van deze vogels is, dat men met deze vogels nooit een activiteit uitvoert in de voedselketen.
Het houden van vogels voor persoonlijk huishoudelijk gebruik is geen activiteit in de voedselketen. Deze vogels bij de particuliere houder worden ook dan niet aanzien als ‘pluimvee’ maar blijven beschouwd als ‘in gevangenschap levende vogels’.
Enkele voorbeelden: het houden van legkippen (consumptie-eieren voor eigen gebruik) of het slachten van eigen gehouden duiven of kippen voor eigen gebruik.
Indien men met eender welke vogel een activiteit uitvoert in de voedselketen of deze uitzet in het wild, dan valt die vogel onder de definitie van ‘pluimvee’.
Pluimvee = elke gehouden vogel waarmee men een activiteit uitvoert in de voedselketen of die men wil uitzetten in het wild. Men denkt daarbij op de eerste plaats aan een of meer van de 10 soorten vogels die vermeld staan onder punt 4.A, maar de definitie geldt ook voor enige andere vogel die voor dit doel wordt gehouden.
Informatie over pluimvee vindt u hier.
3. Registratie
Er is geen registratie bij het FAVV verplicht wanneer men ‘in gevangenschap levende vogels’ houdt, tenzij in de gevallen zoals hierna vermeld onder punten 3.A en 3.B.
Wanneer de registratie verplicht is, gebeurt dit in de databank SANITEL (van het FAVV).
De verplichte registratie in SANITEL verloopt altijd via de erkende verenigingen (ARSIA of DGZ). Informatie en contactgegevens vindt U op hun website.
A. A. De registratie in SANITEL als houder van ‘in gevangenschap levende vogels’ is verplicht in de volgende gevallen:
- Indien men meer dan 199 vogels houdt van de soorten kip, kalkoen, parelhoen, eend, gans, kwartel, fazant en patrijs – alle dieren worden samen geteld;
- Indien men loopvogels houdt: vanaf 1 dier;
- Indien men een broederij uitbaat voor het uitbroeden van eieren van ‘in gevangenschap levende vogels’ en waarbij de broedeieren of de uitgekipte vogels bestemd zijn voor een andere lidstaat. Deze broederijen zijn wel vrijgesteld van de toelating;
- In de gevallen die vermeld staan onder punt 3.B.
B. Ongeacht het aantal en de soorten gehouden ‘in gevangenschap levende vogels’, is de registratie in SANITEL ook verplicht in de volgende gevallen:
- Voor handelaars in ‘in gevangenschap levende vogels’;
- Indien de houder van de in punten 3.A.1 en 3.A.2 vermelde soorten vogels wil deelnemen aan lokale markten of jaarmarkten.
4. Diergezondheidscertificaat
A. Diergezondheidscertificaat voor de volgende 10 soorten: kip, kalkoen, parelhoen, eend, gans, kwartel, duif, fazant, patrijs en de loopvogels.
Voor een verplaatsing van kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels naar een andere lidstaat is altijd een diergezondheidscertificaat vereist, ongeacht het motief. Deze vogels kunnen immers nooit beschouwd worden als gezelschapsdier.
Toch zijn er twee uitzonderingen: zie hierna vermeld onder punt 4.C, 1 en 2.
B. Diergezondheidscertificaat voor andere dan onder punt 4.A vermelde vogels
- Wanneer een houder samen met zijn gezelschapsdier een niet-commerciële verplaatsing uitvoert naar een andere lidstaat, is er geen diergezondheidscertificaat vereist.
Andere soorten vogels dan de 10 soorten die vermeld zijn onder punt 4.A, kunnen gehouden worden als gezelschapsdier.
Enkel voor gezelschapsdieren geldt het principe van een ‘niet-commerciële verplaatsing’.
Onder niet-commerciële verplaatsingen met gezelschapsdieren naar andere lidstaten wordt bedoeld: een reis, een verhuis, een lang verblijf in het buitenland, ….. (zie definitie 14° in verordening (EU) 2016/429). Het gezelschapsdier blijft op elk moment onder de hoede en verantwoordelijkheid van de houder die de verplaatsing uitvoert.
Deelname met vogels aan een prijskamp, tentoonstelling en dergelijke is geen ‘niet-commerciële verplaatsing’ en vereist dus een diergezondheidscertificaat. - Wanneer een houder met andere ‘in gevangenschap levende vogels’ dan vermeld onder punt 4.A, een andere grensoverschrijdende verplaatsing uitvoert dan bedoeld onder punt 4.B.1, is een diergezondheidscertificaat vereist.
Dit geldt dus voor:- commerciële grensoverschrijdende verplaatsingen (verkoop, ruil, …);
- deelname aan buitenlandse prijskampen, tentoonstellingen, wedstrijden, shows en dergelijke – tenzij deze, vermeld onder punt 10.
C. UITZONDERING: verplaatsing naar een andere lidstaat zonder diergezondheidscertificaat
De volgende grensoverschrijdende verplaatsingen met ‘in gevangenschap levende vogels’ zijn toegelaten zonder diergezondheidscertificaat:
- de officieel georganiseerde grensoverschrijdende duivenwedstrijden (KBDB);
- de verzamelingen in de Benelux-grensgebieden en in de grensstreek met Frankrijk – zie punt 10 voor meer uitleg;
- de in punt 4.B.1, bedoelde verplaatsingen met zijn gezelschapsdier.
D. Hoe bekom ik een diergezondheidscertificaat?
Een diergezondheidscertificaat wordt steeds opgemaakt op de plaats waar de vogels gewoonlijk gehouden worden, desgevallend op het adres zoals geregistreerd in SANITEL.
Uitzonderingen daarop zijn de certificatie op een verzamelpunt (zie verder onder punt 7.A) en op een verzameling (zie verder onder punt 7.B).
Wanneer een diergezondheidscertificaat vereist is, neemt de aanvrager contact met de lokale controle-eenheid (LCE) van het FAVV.
De aanvraag gebeurt verplicht met een aanvraagformulier – zie uitleg en model onder punt 11.
De dierenarts-certificeerder komt steeds ter plaatse bij de houder om het diergezondheidscertificaat op te maken en hij registreert dit certificaat in TRACES NT. TRACES NT is de elektronische toepassing die gebruikt wordt door de lidstaten ,waarin diergezondheidscertificaten verplicht worden geregistreerd en waar deze geraadpleegd kunnen worden door de betrokkenen.
Registratie als houder is noodzakelijk voor het bekomen van een diergezondheidscertificaat.
Wanneer een diergezondheidscertificaat vereist is, is het vereist dat de aanvrager geregistreerd is bij het FAVV. De aanvrager die reeds geregistreerd is in SANITEL in toepassing van hoger vermelde punten 3.A en 3.B, is in orde met deze registratie.
De aanvrager waarop het punt 3 niet van toepassing is (geen SANITEL), zal op moment van de aanvraag door het FAVV geregistreerd worden. Een diergezondheidcertificaat kan immers maar worden afgeleverd aan geregistreerde houders.
Deze registratie gebeurt automatisch door de LCE bij de aanvraag op basis van het rijksregisternummer van de particuliere houder, in te vullen in het aanvraagformulier.
OPGELET: zowel de overlater (plaats van vertrek) als overnemer (plaats van bestemming) moeten gekend zijn en geregistreerd zijn in TRACES NT. Indien deze niet allebei terug te vinden zijn in TRACES NT, kan geen diergezondheidscertificaat worden opgesteld en is de verplaatsing niet toegestaan. Informeer u dus vooraf bij de bestemmeling.
De dierenarts-certificeerder die ter plaatse komt:
- voert een documentencontrole, overeenstemmingscontrole en materiële controle uit;
- gaat de gezondheids- en productiegegevens na van de groep vogels waartoe de te certificeren vogels behoren;
- onderzoekt de te certificeren dieren.
Deze onderzoeken en controles bij de vogels moeten plaatsvinden binnen de 48 uur voor het vertrek van een zending (gedelegeerde verordening (EU) 2020/688 – artikel 91.2.C.). Een tijdige aanvraag door de houder is dus essentieel: de termijnen staan vermeld in het aanvraagformulier.
De voorwaarden waaraan de ‘in gevangenschap levende vogels’ moeten voldoen om een gezondheidscertificaat te bekomen, vindt u verder onder punt 5.
E. Het model van diergezondheidscertificaat = CAPTIVE-BIRDS-INTRA
Het model van diergezondheidscertificaat voor ‘in gevangenschap levende vogels’ (model CAPTIVE-BIRDS-INTRA), vindt u terug in bijlage I, hoofdstuk 21 van uitvoeringsverordening (EU) 2021/403.
5. Voorwaarden om een diergezondheidscertificaat te verkrijgen
De voorwaarden om een diergezondheidscertificaat te verkrijgen voor ‘in gevangenschap levende vogels’ staan vermeld in Europese wetgeving, namelijk in artikel 59 tot en met 62 van de gedelegeerde verordening (EU) 2020/688.
Deze voorwaarden worden hierna hernomen onder punten A tot en met F.
De aanvrager van een diergezondheidscertificaat is verantwoordelijk voor het aanleveren van correcte informatie over zijn vogels aan de certificeerder.
Wanneer de aanvrager niet gekend en geregistreerd is in SANITEL, zijn hij en zijn dieren niet gekend bij het FAVV en zal hij ter voorbereiding van deze certificatie een ‘eigen verklaring – certificatie’ moeten invullen en ondertekenen – zie punt 11 (model). Met deze verklaring bevestigt de houder dat de gezondheidsstatus van zijn vogels gunstig is voor de certificering.
Enkel op basis van die ondertekende ‘eigen verklaring – certificatie’ zal het FAVV een diergezondheidscertificaat invullen en afleveren.
Het model van ‘eigen verklaring – certificatie’ wordt door de houder zelf ingevuld ter voorbereiding van de certificatie. Eventueel kan uw dierenarts u helpen bij het invullen van deze ‘eigen verklaring’. Het gaat immers in hoofdzaak over verklaringen met betrekking tot de historiek van de diergezondheid van uw vogels.
A. Algemene voorwaarden voor in gevangenschap levende vogels
- De te certificeren vogels hebben sinds zij zijn uitgebroed of gedurende ten minste 21 dagen voor het voorziene vertrek ononderbroken verbleven bij de aanvrager:
- op de plaats waar hij gewoonlijk zijn vogels houdt, of;
- op het adres dat in SANITEL is geregistreerd indien de aanvrager een beslagnummer heeft (zie hoger onder punt 3 – registratie)
U heeft met de te certificeren vogels in de periode dus ook niet deelgenomen aan andere verzamelingen.
- De te certificeren vogels en de andere vogels, gehouden op dezelfde verblijfplaats, vertonen geen tekenen van of een vermoeden van een gereglementeerde of aangifteplichtige ziekte (in de lijst opgenomen ziekten als bedoeld in de definitie 18° van de verordening (EU) 2016/429) waarvoor vogels vatbaar zijn:
U kan hiervoor advies vragen aan uw dierenarts. - In de afgelopen 30 dagen heeft u geen vogels aangekocht of aangevoerd uit een derde land.
- Er is per soort vogel voldaan aan de voorwaarden onder punt 5 B, C, D en E, desgevallend ook F.
B. Extra voorwaarden voor duiven
De te certificeren duiven zijn gevaccineerd tegen de ziekte van Newcastle en zijn afkomstig van een inrichting waar wordt gevaccineerd tegen de ziekte van Newcastle – zie ook punt 5.E.
Uitzondering op deze NCD vaccinaties = zie punt 5.F.
Deze vaccinatie werd minder dan 11 maanden geleden uitgevoerd en minstens 3 weken voor de datum waarop gecertificeerd wordt.
C. Extra voorwaarden voor papegaaiachtige
Identificatie
De diergezondheidswetgeving verplicht dat papegaaiachtigen geïdentificeerd zijn indien men deze naar een andere lidstaat verplaatst, tenzij het een ‘niet-commerciële verplaatsing” als gezelschapsdier is zoals vermeld onder punt 3.B.1.
Deze voorwaarde staat vermeld in Europese wetgeving, namelijk in artikel 76 van de gedelegeerde verordening (EU) 2019/2035.
Wanneer papegaaiachtigen geïdentificeerd moeten zijn bij hun verplaatsing naar een andere lidstaat, gebeurt dit met ofwel een pootring, ofwel een injecteerbare transponder ofwel een tatoeage. De gekozen identificatiemethode vermeldt leesbaar en onuitwisbaar de identificatiecode van het dier.
Een papegaaiachtige waarvoor een diergezondheidscertificaat gevraagd wordt, moet dus correct geïdentificeerd zijn.
Chlamydiose
Voorwaarden met betrekking tot aviaire chlamydiose. De papegaaiachtige:
- moet afkomstig zijn van een inrichting waar in de 60 dagen vóór het vertrek geen aviaire chlamydiose werd bevestigd.
- Indien in de laatste 6 maanden een geval werd bevestigd, werden besmette of mogelijk besmette vogels behandeld en vervolgens aan opsporingstests onderworpen die een negatief resultaat opleverden. De inrichting werd gereinigd en ontsmet en er zijn ten minste 60 dagen sinds de ontsmetting verstreken.
- is niet in contact gekomen met ‘in gevangenschap levende vogels’ afkomstig uit andere inrichtingen waar in de 60 dagen vóór het vertrek chlamydiose werd vastgesteld.
- Indien papegaaiachtigen in contact komen met in gevangenschap levende vogels afkomstig uit inrichtingen waar chlamydiose werd bevestigd in de 60 dagen vóór het vertrek, moeten de papegaaiachtigenten ten minste 14 dagen na het contact worden getest met negatief resultaat.
D. Bijzondere voorwaarden – diergezondheidstoestand
Om te mogen certificeren kijkt het FAVV ook naar de diergezondheidstoestand in België en in de regio waar de aanvrager woont en waar hij gewoonlijk zijn vogels houdt.
De lokale en regionale diergezondheidssituatie met betrekking tot (in gevangenschap levende) vogels en pluimvee wordt in acht genomen met het oog op de certificering.
De diergezondheidssituatie in België voor vogels en voor pluimvee kan geraadpleegd worden op de website van het FAVV.
De ‘in gevangenschap levende vogels’ die het voorwerp uitmaken van een certificatie moeten afkomstig zijn van een inrichting en uit een gebied waar geen beperkingen van toepassing zijn op de verplaatsingen van deze dieren.
In bijzonder gelden hierbij de regels voor:
- Hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) & Laagpathogene aviaire influenza (LPAI)
Nadere informatie: vogelgriep - Newcastle Disease – paramyxovirose (NCD)
Nadere informatie: ziekte van Newcastle
E. NCD-vaccinatie
De vaccinatie tegen het Newcastle disease virus bij de verplaatsing naar een andere lidstaat is enkel verplicht voor de volgende ‘in gevangenschap levende vogels’:
- duiven;
- de andere 9 soorten vogels die vermeld staan in punt 4.A.
Voor meer uitleg: kijk bij de FAQ's voor vogelgriep en voor de ziekte van Newcastle.
De vaccinatie wordt uitgevoerd met geïnactiveerde vaccins tegen infectie met het virus van de ziekte van Newcastle (NCD).
OPGELET: indien met andere vaccins werd gevaccineerd tegen NCD dan geïnactiveerde vaccins , moeten de toegediende vaccins voldoen aan de criteria van bijlage VI van de gedelegeerde verordening (EU) 2020/688.
Uw dierenarts kan u hierover verder informeren.
Uitzondering op de NCD-vaccinatie:
In geval van een verplaatsing naar een lidstaat met een ziektevrije status voor de ziekte van Newcastle zonder vaccinatie, mag er geen vaccinatie uitgevoerd zijn en moeten de ‘in gevangenschap levende vogels’ van de orde van de hoendervogels aan specifieke eisen voldoen (zie punt 5.F).
F. Verplaatsing naar een lidstaat met een ziektevrije status zonder vaccinatie (NCD)
Sommige lidstaten hebben een vrije status voor de ziekte van Newcastle zonder vaccinatie.
Bij een verplaatsing vanuit België naar dergelijke lidstaat (zie Uitvoeringsverordening (EU) 2021/620: artikel 11 en bijlage X), moeten de ‘in gevangenschap levende vogels’ voldoen aan de bepalingen van artikel 62 van de gedelegeerde verordening (EU) 2020/688.
6. Verzamelingen van in gevangenschap levende vogels
Het verzamelen van ‘in gevangenschap levende vogels’ is enkel toegelaten:
- bij een geregistreerde handelaar;
- op verzamelplaatsen klasse 3 en 4;
- op een verzamelpunt – zie onder punt 7.A.
Verzamelplaats klasse 3, dit zijn:
- beurzen, tentoonstellingen, wedstrijden, shows, culturele of historische evenementen en sportevenementen, waarbij internationale deelname mogelijk is.
Indien er enkel nationale deelnemers zijn = klasse 4
Verzamelplaats klasse 4, dit zijn:
- jaarmarkten en lokale markten georganiseerd op openbare plaatsen;
- beurzen, tentoonstellingen, wedstrijden, shows, culturele of historische evenementen en sportevenementen waar uitsluitend Belgische houders deelnemen met dieren die in België gehouden worden.
Voor het organiseren van een verzameling klasse 3 en 4, is een toelating bij het FAVV vereist.
De toelating voor het organiseren van een verzameling klasse 3 en 4 moet steeds 3 maanden op voorhand aangevraagd worden bij het FAVV, via de lokale controle-eenheid (LCE) van het FAVV.
7. Deelname aan een buitenlandse verzameling
Wanneer een houder van ‘in gevangenschap levende vogels’ wil deelnemen aan een buitenlandse prijskamp, tentoonstelling, wedstrijd, show en dergelijke, dan is een diergezondheidscertificaat verplicht – zie hoger onder punt 4 en de uitzonderingen daarop.
Dit geldt voor alle vogels, inbegrepen deze die als gezelschapsdier gehouden worden (zie hoger onder punt 4.B.1) en de gehouden roofvogels die deelnemen aan vlieg-tentoonstellingen in het buitenland.
Een diergezondheidscertificaat kan aangevraagd worden op individuele basis door elke houder (zie hoger onder punt 4) of als groep indien er eerst verzameld wordt (zie hierna vermeld onder punt 7.A).
Met dit diergezondheidscertificaat worden de vogels verplaatst van België (vertrekplaats vermeld op het certificaat) naar het evenement in de lidstaat van bestemming (adres vermeld op het certificaat). Een diergezondheidscertificaat is 10 dagen geldig.
De terugkeer naar de plaats van vertrek (vermeld op het certificaat) gebeurt met hetzelfde diergezondheidscertificaat. Zie hierna vermeld onder punt 7.C.
Een diergezondheidscertificaat wordt steeds opgemaakt op de plaats waar de vogels gewoonlijk gehouden worden, desgevallend op het adres zoals geregistreerd in SANITEL.
In 2 specifieke gevallen kan een diergezondheidscertificaat ook opgesteld worden op een verzameling van vogels:
- op een verzamelpunt voor vogels voor deelname aan een buitenlandse tentoonstelling;
- op een verzamelplaats klasse 3, voor de ingeschreven vogels die er verhandeld worden.
A. Certificatie van vogels op een verzamelpunt voor vogels voor deelnamen aan een buitenlandse tentoonstelling
Wanneer een ornithologische vereniging beslist om voor haar leden een gezamenlijke deelname aan een buitenlandse tentoonstelling te organiseren, kan de verplaatsing heen en terug georganiseerd worden met één enkel diergezondheidscertificaat.
De deelnemende vogels worden dan in België samengebracht op een enkel verzamelpunt.
VOORDEEL: enkel op basis van een diergezondheidscertificaat kan een Belgische deelnemer op een buitenlandse verzameling zijn vogels verhandelen.
Op basis van een ‘eigen verklaring – artikel 139’ kan geen verhandeling van ingeschreven vogels plaatsvinden op een buitenlandse verzameling (zie ook onder punt 10).
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de certificatie op een verzamelpunt zijn de volgende:
- Het verzamelpunt moet voorafgaandelijk geregistreerd worden bij het FAVV;
- De aanvraag voor de registratie van het verzamelpunt gebeurt bij de lokale controle-eenheid (LCE) van het FAVV en dit minstens één maand voor de geplande verzameling;
- De aanvrager (organiserende vereniging) is een Belgische vereniging met statuten;
- Het gekozen verzamelpunt:
- moet in België gelegen zijn;
- wordt als plaats van vertrek vermeld op het diergezondheidscertificaat;
- beantwoordt aan de bepalingen in punt 4 van deze lijst.
- Een verzamelpunt mag geen locatie zijn waar permanent vogels worden gehouden.
Op het moment van samenbrengen van vogels op dit verzamelpunt:- mogen geen andere vogels aanwezig zijn;
- mogen enkel vogels worden aangevoerd die ook zijn ingeschreven voor de buitenlandse verzameling:
de deelnemers brengen een kopie mee van hun inschrijving voor de buitenlandse verzameling; - moet elke deelnemer in het bezit zijn van zijn “eigen verklaring – verzamelpunt” voor zijn vogels.
- Het verzamelen op een verzamelpunt mag maximaal 12 uur duren.
- Elke deelnemer is lid van de organiserende vereniging (geldige lidkaart en lidnummer).
- Elke deelnemer is woonachtig in België en houdt zijn vogels in België.
- Elke deelnemer heeft een ‘eigen verklaring – verzamelpunt’ (zie punt 11 - model) ingevuld die hij meebrengt naar het verzamelpunt.
- De organisator van het verzamelpunt vraag tijdig de certificatie aan (zie hoger onder punt 4.D).
- Het vervoer gebeurt rechtstreeks tussen dit verzamelpunt en de bestemming.
Eigen verklaring – verzamelpunt:
Er kan maar gecertificeerd worden als elke deelnemer een ‘eigen verklaring – verzamelpunt’ opstelt (zie onder punt 11 voor het model).
De ‘eigen verklaring – verzamelpunt’ wordt opgesteld en gedateerd op de dag van of uiterlijk de dag voor het samenbrengen van de vogels en wordt op het verzamelpunt voorgelegd aan de certificerende dierenarts.
Één diergezondheidcertificaat:
Op basis van de ‘eigen verklaringen’ van alle deelnemers levert de officiële (certificerende) dierenarts één diergezondheidcertificaat af voor de verplaatsing heen en terug tussen het verzamelpunt in België en de plaats van de tentoonstelling in de lidstaat van bestemming.
De organisator bezorgt aan de certificeerder een correcte elektronische lijst (Excel) met het individuele identificatienummer van elke vogel die op het certificaat moeten komen.
Hoe bekom ik een certificaat: zie hoger onder punt 4.D.
Terugkeer: zie hierna vermeld onder punt 7.C.
Voor verdere praktische vragen kan u contact opnemen met de lokale controle-eenheid (LCE) van het FAVV van de provincie waar de plaats van inzameling zich bevindt.
B. Certificatie van vogels op een verzamelplaats klasse 3, die daar reeds aanwezig zijn met een diergezondheidscertificaat
Wanneer in België een verzameling klasse 3 wordt georganiseerd, mogen vogels van buitenlandse deelnemers enkel toegelaten worden indien zij vergezeld gaan van een geldig diergezondheidcertificaat, opgesteld door de bevoegde overheid in de lidstaat van vertrek.
UITZONDERING = de verzameling klasse 3, vermeld onder punt 10.
Op basis van dit diergezondheidscertificaat kan de buitenlandse vogel terugkeren naar de plaats van herkomst (zoals hierna vermeld in punt 7.C).
Enkel op basis van een geldig diergezondheidscertificaat kan een buitenlandse vogel op een verzameling ook verder gecertificeerd worden indien ze niet terugkeert naar de plaats van herkomst. Deze certificatie kan enkel plaatsvinden binnen de geldigheid (10 dagen) van het initieel diergezondheidcertificaat.
Wanneer in België een verzameling klasse 3 wordt georganiseerd, nemen de vogels van Belgische deelnemers deel zonder diergezondheidcertificaat.
Ook een Belgische vogel kan gecertificeerd worden op dergelijke verzameling klasse 3 in België, indien de houder voor deze vogel een ‘eigen verklaring – certificatie’ (zie model onder punt 11) opstelt, welke wordt voorgelegd aan de certificeerder. De bestemming op dit certificaat kan geen verzameling zijn, maar moet de eindbestemming van de vogel zijn (de houder in het buitenland).
OPGELET:
Wanneer in België een in punt 10 bedoelde verzameling klasse 3 wordt georganiseerd, kan geen diergezondheidscertificaat afgeleverd worden voor buitenlandse vogels die deelnemen onder dekking van een ‘eigen verklaring’.
C. Terugkeer van een buitenlandse tentoonstelling
Met hetzelfde diergezondheidscertificaat (is 10 dagen geldig) waarmee de vogels verplaatst worden vanuit België naar de buitenlandse tentoonstelling (adres vermeld op het certificaat) kunnen de vogels terugkeren naar België (naar de vertrekplaats vermeld op het initieel certificaat), indien:
- de terugkeer binnen die 10 dagen plaatsvindt;
- de officiële dierenarts op het buitenlands evenement een verklaring op papier heeft afgeleverd over de goede gezondheidsstatus van de vogels op het evenement. Deze verklaring moet samen met het diergezondheidscertificaat aanwezig zijn tijdens de terugkeer.
Bij de heenreis is er dus 1 document verplicht en bij de terugreis zijn er dus 2 documenten verplicht.
UITZONDERING = de verzameling klasse 3, vermeld onder punt 10.
Indien de terugreis niet plaatsvindt binnen de 10 dagen, vervalt het initieel gezondheidscertificaat.
In dat geval is de terugkeer slechts mogelijk met een nieuw diergezondheidscertificaat dat door de bevoegde overheid in het land van de tentoonstelling moet worden opgesteld.
Terugkeer van gehouden roofvogels (vogels die deelnemen aan vliegtentoonstellingen):
Gehouden roofvogels die deelnemen aan een roofvogelshow (vliegtentoonstelling), vertrekken evenzeer met een diergezondheidscertificaat (10 dagen geldig) en moeten in die periode ook terugkeren. Ze zijn wel vrijgesteld van de verklaring van de officiële dierenarts die toezicht houdt op deze tentoonstelling.
8. Aankoop van vogels uit het buitenland – verplicht diergezondheidscertificaat
Aankoop en verkoop = elke vorm van overdracht zoals kopen, krijgen, schenking, adoptie, ruil, ...
Algemeen principe:
Wanneer een Belgische houder een ‘in gevangenschap levende vogel-’ aankoopt van een buitenlandse houder, dan is steeds een diergezondheidscertificaat vereist voor de verplaatsing van deze vogel naar België.
Dergelijke overnames worden immers steeds aanzien als commerciële verplaatsingen.
De overlater (plaats van vertrek) is verantwoordelijk voor het bekomen van dit diergezondheidscertificaat.
Aankoop van vogels op een buitenlandse verzameling:
De overlater is verantwoordelijk voor het bekomen van een diergezondheidscertificaat.
De Belgische overnemer moet voor deze vogels een diergezondheidscertificaat hebben voor de overdracht naar België vanaf die verzameling.
Indien overlater en overnemer in het buitenland beiden Belgen zouden zijn, dan wordt beter gewacht met de overname tot na de terugkeer in België.
Aankoop van buitenlandse vogels op een Belgische internationale verzameling:
De overlater is verantwoordelijk voor het bekomen van een diergezondheidscertificaat.
- Indien de overname gebeurt door een Belgische houder: dan volstaat een kopie van het diergezondheidscertificaat waarmee die vogel deelneemt aan deze Belgische verzameling;
- Indien de overname gebeurt door een buitenlandse houder: dan moet voor de over te dragen vogel een nieuw diergezondheidscertificaat opgemaakt worden vanaf die verzameling (plaats van vertrek) naar deze overnemer.
9. Verkoop van vogels op een buitenlandse verzameling – verplicht diergezondheidscertificaat
Verkoop en aankoop = elke vorm van overdracht zoals kopen, krijgen, schenking, adoptie, ruil, ...
Algemeen principe:
Wanneer een Belgische houder op een buitenlandse verzameling een ‘in gevangenschap levende vogel’ verkoopt aan een buitenlandse houder, dan is een diergezondheidscertificaat vereist voor deze verkoop.
Dergelijke overnames worden immers steeds aanzien als commerciële verplaatsingen.
De overlater is verantwoordelijk voor het bekomen van dit diergezondheidscertificaat op de buitenlandse verzameling.
Indien u deelneemt aan een buitenlandse verzameling en u heeft voor die deelname een diergezondheidcertificaat voor deze vogels (individueel of via een verzamelpunt) dan kan u deze vogels op die verzameling verder verhandelen/overdragen.
Indien u deelneemt aan een buitenlandse verzameling zoals bedoeld onder punt 9 (in het grensgebied) en dit met een ‘eigen verklaring – artikel 139’, kan u op die verzameling geen vogels verhandelen/overdragen. Verhandelen van of naar of in het buitenland kan enkel op basis van een geldig diergezondheidcertificaat.
Verkoop van vogels vanuit België naar het buitenland: zie onder punt 4.
10. Benelux-overeenkomst en akkoord met Frankrijk
Voor verplaatsingen van ‘in gevangenschap levende vogels’ in het kader van evenementen in de grensgebieden met België werd een overeenkomst gemaakt met de buurlanden:
- In Benelux-verband met Nederland en het Groothertogdom Luxemburg op basis van de Benelux-beschikking M (2023) 14;
- Met Frankrijk op basis van een akkoord.
De teksten vindt u onder punt 11.
De in dit punt 10 bedoelde evenementen die in België plaatsvinden, zijn verzamelplaatsen klasse 3, zoals uitgelegd onder punt 6.
Inhoudelijk zijn beide overeenkomsten gelijk, met dezelfde voorwaarden.
Met deze overeenkomsten is het mogelijk om de verplaatsing van vogels naar evenementen in het grensgebied uit te voeren zonder diergezondheidscertificaat: een ‘eigen verklaring – artikel 139’ is wel vereist.
De grensgebieden zijn beperkt als volgt:
- Voor Frankrijk:
Het grondgebied van departementen Nord, Pas de Calais, Ardennes, Aisne, Meurthe et Moselle en Meuse. - Voor Nederland:
Het grondgebied van de aan het Koninkrijk België grenzende provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. - Voor Luxemburg:
Het ganse grondgebied.
De bedoelde evenementen zijn:
- recreatieve verplaatsingen;
- tentoonstellingen en sportieve, culturele of soortgelijke evenementen;
- bezoek aan een keurmeester;
- het lossen van duiven voor het opleren van de duiven en het terughalen van verdwaalde duiven.
Enkel in de in de tabel vermelde grensgebieden zijn de bedoelde evenementen voor buitenlandse deelnemers toegankelijk zonder diergezondheidscertificaat – een ‘eigen verklaring – artikel 139’ is vereist.
Belgische deelnemers aan de bedoelde evenementen in de Benelux en in Frankrijk mogen gelijk waar wonen in België.
OPGELET:
- Beperkt gezamenlijk vervoer naar het evenement in het grensgebied is toegelaten – zonder certificaat – met een ‘eigen verklaring – artikel 139’ voor elke deelnemer.
Een deelnemer mag van maximaal van 2 andere collega-deelnemers de vogels mee vervoeren (zie artikel 7.5 van beide overeenkomsten). - Indien u een verzamelpunt gebruikt in België voor gemeenschappelijke deelname (zie onder punt 7.A), dan is één certificaat vereist vanaf dat verzamelpunt.
- Wanneer een Belgische houder in het kader van dit punt 10 aan een buitenlandse verzameling deelneemt, is het niet mogelijk voor hem om op basis van de ‘eigen verklaring – artikel 139’ een diergezondheidscertificaat aan te vragen voor een vogel.
Indien er een kans bestaat dat de deelnemer er vogels zal verhandelen, dient op voorhand in België een dierengezondheidscertificaat te worden aangevraagd: hetzij als individuele houder (zie onder punt 4), hetzij via een verzamelpunt (zie onder punt 7.A). - Wanneer een buitenlandse houder deelneemt aan een in België georganiseerde verzameling als bedoeld in dit punt 10, kan geen diergezondheidscertificaat afgeleverd worden voor deze buitenlandse vogels die deelnemen onder dekking van een ‘eigen verklaring’.
Indien er een kans bestaat dat de buitenlandse deelnemer er vogels zal verhandelen, dient hij op voorhand in zijn land een dierengezondheidscertificaat te bekomen.
11. Relevante documenten
- Beschikking M (2023) 14 van het Benelux Comité van Ministers betreffende voorwaarden inzake verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels aan de intra-Benelux grenzen.
- Overeenkomst tussen de veterinaire diensten van België en Frankrijk inzake de voorwaarden inzake verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels tussen België en Frankrijk naar een grensgebied.
- Eigen verklaring:
- Model eigen verklaring – artikel 139
- Model eigen verklaring – certificatie
- Model eigen verklaring – verzamelpunt
- Aanvraagformulier NL certificatie:
- versie in het Frans (PDF)
- versie in het Duits (PDF)
- U kan dit aanvraagformulier elektronisch invullen (voor of na het opslaan), opslaan en na volledige invulling mailen aan de bevoegde LCE.
- Aanvraag: zie omzendbrief (PCCB/S2/635294) met betrekking tot het gebruik van TRACES door de exploitanten bij het verplaatsen van levende dieren, levende producten en bepaalde producten van dierlijke oorsprong naar een andere Lidstaat. U vindt deze omzendbrief op de volgende pagina van de FAVV-website: TRACES-NT.