Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

U bent nu geregistreerd bij het FAVV! En verder?

Proficiat! Uw registratie is binnen en u wil liefst zo vlug mogelijk uw klanten bedienen.

Maar lees dit eerst eens door, het kan u later veel zorgen besparen.

Autocontrole: controleer uzelf!

Om een activiteit in de voedingssector uit te voeren, moet u over een zelfcontrolesysteem of autocontrolesysteem (ACS) beschikken. Dit is één van de voorwaarden om uw toelating of erkenning te behouden. U bent immers zelf verantwoordelijk voor de (voedsel)veiligheid van hetgeen u produceert of verkoopt

Om u hierbij te helpen, biedt het FAVV u in samenwerking met de verschillende beroepsfederaties een aantal gevalideerde autocontrolegidsen aan.
De gidsen voor de B2C-sector (dit is de sector die sector die rechtstreeks levert aan de consument) zijn gratis.
De gidsen voor de B2B-sector zijn beschikbaar via de beroepsfederaties. Dit is de sector die gericht is op handel tussen bedrijven (u levert aan de detailhandel, restaurant, grootkeuken ...).

Bereid u voor op controles door het FAVV

Gecontroleerd worden door het FAVV (en andere instellingen of controleorganen) hoort erbij. U kan er niet aan ontsnappen. Een goede voorbereiding is alles!

Om onze controles efficiënt enop een éénvormige manier (iedereen gelijk voor de wet!) uit te voeren maken we gebruik van checklists. Wilt u weten wat we zoal controleren? De Inspectiechecklists zijn beschikbaar op onze website. Ze zijn heel gemakkelijk te raadplegen. Geef als zoekterm de titel van uw  activiteit in die je bij het FAVV hebt aangegeven (zie activiteitenfiche).

Daarnaast hebben we heel wat materiaal ter beschikking dat u hierbij kan helpen, bijvoorbeeld:

  • de brochure “De weg naar een feilloze FAVV-controle”: Deze brochure helpt de bedrijven in de B2C-sector (kleinhandel, horeca, gemeenschapskeukens, frituren, bakkers, beenhouwers, ...) hun verplichtingen tegenover het FAVV beter te begrijpen.
    Ontdek hier de online e-learning versie van deze brochure!
  • de brochure "Verwerking en verkoop op de hoeve": Deze brochure helpt u aan de hand van praktische informatie een beter inzicht te krijgen in uw verplichtingen inzake voedselveiligheid als hoeveproducent.
  • de brochure "Een FAVV-controle in de primaire sector zonder zorgen": Deze brochure helpt de bedrijven in de veehouderij en de  plantaardige productie-sector hun verplichtingen tegenover het FAVV beter te begrijpen.

Bij de Voorlichtingscel van het FAVV kan u terecht voor verschillende opleidingen met thema’s zoals: "Ik wil starten, wat moet ik doen voor het FAVV?”, “Bereid u voor op het bezoek van het FAVV met een gerust hart”, "Hoe en waarom temperaturen beheren", "Vervaldata", ... en dit onder de vorm van webinars, e-learnings of op opleidingen locatie in klasverband.

Hebt u vragen? Dan kan u terecht bij uw lokale controle-eenheid van het FAVV of bij de voorlichtingscel.

Vond u deze informatie nuttig?

Answer