Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

10 tips om thuis te zorgen voor veilig voedsel

In 10 filmpjes geven we je aanbevelingen voor het kopen, bewaren en bereiden van voeding

Op hoeveel graden moet ik frietjes bakken, vanaf wanneer zijn mijn kolen klaar om op te barbecueën, op hoeveel graden moet mijn ijskast staan? Hoe kan jij mee zorgen voor veilige voeding thuis? Het antwoord vind je hier in deze tien korte filmpjes. Veel kijkplezier. 

Kijk je producten na voor je ze aankoopt

Druk, druk, druk, ... Een bezoek aan de winkel komt vaak bovenop onze overvolle agenda, toch is het raadzaam om deze tips te volgen. Zo kan jij zeker zijn dat al je aankopen veilig en wel tot bij je thuis geraken.

Check steeds de verkoper voor je iets online aankoopt

Volgens de FOD Economie deed driekwart van de Belgen vorig jaar online aankopen. Misschien hoor jij ook bij deze grote groep? Met deze tips kan je ervoor zorgen dat jouw voedselaankopen online niet voor problemen zorgen offline. 

Meer info over online aankopen

Mag je je eigen verpakking meenemen naar de winkel?

Het staat je vrij je eigen voedselverpakkingen mee te nemen naar de winkel. Dat is ook beter voor het milieu. Met deze tips zorg je ervoor dat het ook op een veilige manier gebeurt. 

Voeding bewaar je best aan de juiste temperatuur

Sommige mensen zetten graag de thermostaat van hun frigo zeer laag omdat ze houden van superfrisse dranken en fruit. Voor andere mensen mag de thermostaat wat hoger staan. Zo bespaar je energie. In dit filmpje ontdek je wat de beste temperatuur is voor je frigo. 

Meer info over voedingsmiddelen bewaren aan de juiste temperatuur

Hoe kook je veilig thuis?

Je hoeft geen topkok te zijn om thuis de lekkerste maaltijden op tafel te toveren. Met deze tips zorg je ervoor dat ze niet alleen lekker zijn maar ook veilig. 

Meer info over veilig thuis koken

Opgelet met rauwe eieren

Een Belg eet jaarlijks gemiddeld 217 eieren. Tijdens het ontbijt, verwerkt in sauzen, desserts, koeken en nog veel meer. Toch kan je maar beter voorzichtig zijn als je kookt met eieren. De belangrijkste tips om veilig en gezond van eieren te genieten, vind je hier.

Meer info over hoe veilig om te gaan met eieren.

 

Bak je frietjes niet te bruin

Ons land wordt voor vele dingen geroemd maar vooral om onze frietjes. Met deze tips zorg je voor een lekkere en veilige portie frietjes. Knapperig en goudgeel.

Meer info over het bereiden van frieten

Maak van je barbecue een echt feestje voor je gasten en jezelf (en niet voor bacteriën)

Niet alleen wij maar ook bacteriën houden van warm en zonnig weer. Met deze tips geef je hen geen kans om je barbecuefeestje te vergallen. 

Meer tips over hoe je veilig kan barbecueën

Hou je picknick fris

Niets gezelliger dan een picknick met je naasten en vrienden. Toch neem je maar beter enkele voorzorgsmaatregelen in acht zodat het gezellig blijft. 

Meer info over veilig picknicken

Geniet op een veilige manier van je restjes

Niemand gooit graag eten weg, maar soms is het veiliger om dat toch te doen. Hier vind je tips over hoe je het beste kan omgaan met je voedselrestjes.

Meer info over voedselresten die je meekrijgt uit een restaurant