- Wist je dat je met rauw voedsel best altijd voorzichtig bent?
- Wist je dat je de inhoud van geopende conservenblikken best overgiet in een andere recipiënt met deksel?
- Wist je dat je zelf kan helpen om je frigo gezond te houden?
- Wist je dat je zelf kan opzoeken of een restaurant of voedingswinkel veilig te werk gaat?
- Wist je dat je je oesters best opent vlak voor het opeten?
- Wist je dat je voedsel best maar 1 keer invriest?
- Wist je dat er op een etiket heel wat waardevolle info staat?
- Wist je dat je best je potten goed steriliseert en het voedsel lang genoeg laat inkoken?

Wist je dat je met rauw voedsel best altijd voorzichtig bent?
Rauw vlees, rauwe eieren, rauwe melk en bereidingen met rauw vleesproducten kunnen ziekteverwekkende organismen bevatten zoals Salmonella, Listeria, Campylobacter enz.... Organismen die doodgaan als je het vlees zou gaan verhitten wat je hier niet wil doen, dus extra waakzaamheid is geboden. Eet daarom alleen rauw vlees dat zeer vers is. Als je het vlees klaarmaakt, was dan zeer grondig je handen en zie erop toe dat je mes, je snijplank en je werkvlak proper zijn. Gebruik aparte snijplanken voor het vlees en je andere voedingswaren. Zo vermijd je kruisbesmetting waarbij ziekteverwekkende organismen van het ene voedingsmiddel op het andere over gaan. Het eten van rauw vlees en eieren wordt afgeraden voor gevoelige doelgroepen, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken.

Wist je dat je de inhoud van geopende conservenblikken best overgiet in een andere recipiënt met deksel?
Van zodra je een conservenblik opent, komt er zuurstof binnen. Dat kan een chemische reactie veroorzaken met het metaal, waardoor giftige stoffen kunnen ontstaan. Bovendien wordt de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de inhoud van het blik zo vlug mogelijk te gebruiken en de eventuele restjes in een andere recipiënt met deksel (geen metalen recipiënt) te bewaren. Dan kan het voedsel nog enkele dagen goed blijven in de koelkast bij 4°C. Sommige voedingswaren bederven sneller dan andere door micro-organismen. Producten op basis van vlees of vis eet je best binnen de 48 uur op. Als je twijfelt of een voedingsmiddel goed bewaard is, eet je het best niet meer op.

Wist je dat je zelf kan helpen om je frigo gezond te houden?
Met een paar handige tips kan je je frigo veilig en gezond houden. Eerst en vooral is het belangrijk om de temperatuur juist in te stellen. De temperatuur in de koelkast kan je best op 4 Celsius graden instellen. Die temperatuur blokkeert de vermenigvuldiging van de meeste bacteriën. Niet alle producten hoeven even koel bewaard te worden. Sommige frigo’s hebben vakken waar het wat koeler is en sowieso daalt koele lucht. Bewaar je vlees, vis, week- en schaaldieren zo laag mogelijk in de frigo. Als je je frigo opent, laat die dan niet langer dan nodig openstaan. Sorteer je aankopen op voorhand zodat je ze snel in de frigo kan inladen. Tot slot: stop je koelkast niet te vol zodat de koude lucht zich vlot kan verspreiden.

Wist je dat je zelf kan opzoeken of een restaurant of voedingswinkel veilig te werk gaat?
Via onze applicatie Foodweb kan je nagaan of je bakker, slager, kruidenier, restaurant… bij het FAVV gekend is. Je kan er ook de resultaten van de voedselveiligheids-inspecties door onze diensten raadplegen. Je kan het bedrijf terugvinden op basis van verschillende zoekcriteria zoals benaming, adres, toelatingsnummer, enz... Zo kan je steeds, van thuis uit, nagaan of de plaats waar je wil gaan eten of waar je inkopen wil doen, voldoet aan de eisen die nodig zijn om jouw gezondheid te beschermen.

Wist je dat je je oesters best opent vlak voor het opeten?
Bij aankoop voelen oesters best levend, gesloten en zwaar aan. Soms vragen klanten de verkoper om de oesters op voorhand te openen, dat is niet zo’n goed idee. Oesters blijven ongeopend langer vers. Je kan verse oesters 8 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Leg iets zwaars op de oesters, zodat ze niet opengaan. Invriezen van oesters is af te raden. Gezonde oesters zwemmen in het water als je ze opent en trekken zich terug bij contact met de punt van een mes of enkele druppels citroensap. Het eerste water gooi je best weg. Plaats de oesters goed vlak op een dienbord: ze maken dan opnieuw water aan dat je wel kan behouden. Soms hebben oesters een groene schijn, dat is te wijten aan algen. Die groene schijn vormt geen gevaar.

Wist je dat je voedsel best maar 1 keer invriest?
Als je je eten invriest, wordt de groei van bacteriën stopgezet. Ze blijven echter aanwezig in het voedsel, maar dan in een soort van slaaptoestand. Wanneer het voedsel ontdooit, komt er vocht vrij. Er ontstaat zo een ideale voedingsbodem voor bacteriën, die kunnen leiden tot een voedselvergiftiging. De enige manier om de groei van de bacteriën te vertragen is door de temperatuur onder controle te houden. Laat daarom voedingswaren nooit bij kamertemperatuur ontdooien. We raden aan om voedingswaren in de koelkast of in de microgolf te ontdooien, ofwel ze direct te koken. Op die manier blijft de groei van de bacteriën beperkt. Eens het voedsel bereid is, kan je het voedsel wel opnieuw invriezen: de meeste bacteriën zijn dan immers vernietigd.

Wist je dat er op een etiket heel wat waardevolle info staat?
We kunnen je aanraden steeds het etiket op je voedingsproducten goed na te lezen. Daarop vind je heel wat belangrijke informatie terug zoals de houdbaarheid en de samenstelling van het product. Als een product een ‘te gebruiken tot’-datum heeft, dan kan je het product niet meer opeten na die datum. Op sommige producten staat er: ten minste houdbaar tot. Dat betekent dat je het na die datum nog kan consumeren. Toch check je best eerst de verpakking en hoe het product eruitziet en ruikt.
Ook de samenstelling van producten wordt op het etiket vermeld. Dat is van belang, zeker voor mensen met allergieën of intoleranties. Allergenen, voedingsbestanddelen die een allergie kunnen uitlokken, zoals gluten, melk, sesam, pindanoten, …. moeten verplicht op het etiket van voorverpakte producten vermeld worden. Op de ingrediëntenlijst staan de ingrediënten die het meeste aanwezig zijn, eerst vermeld.
De taal op het etiket overeenkomen met de taal van de gemeenschap waar het product verkocht wordt.
.jpg)
Wist je dat je best je potten goed steriliseert en het voedsel lang genoeg laat inkoken?
Wie zelf voedsel wil inmaken, neemt best deze gezondheidsmaatregelen ter harte. Werk zeer hygiënisch. Was je handen, maak je werkoppervlak grondig proper en was dan je groenten en fruit grondig. Je gebruikt best verse groenten en fruit. Verhit die op voldoende hoge temperatuur voor het inmaken, dit doodt een groot deel van de bacteriën.
In de industrie worden groenten in blik of glas onderworpen aan een hittebehandeling van 121°C gedurende 3 minuten. Het is zeer moeilijk diezelfde omstandigheden thuis te bereiken maar ze goed laten inkoken helpt je al goed op weg. De recipiënten die je gebruikt kan je best ook eerst grondig steriliseren door ze een tijdje onder te dompelen in kokend water. Bewaar je ingemaakte voeding koel en donker en controleer regelmatig de potten, ze moeten goed dicht blijven.
Ruik eerst aan het voedsel als je de pot opent. Ruikt het raar of smaakt het anders dan verwacht, eet het product dan niet meer op.