Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wat doet het FAVV voor jou?

Voor jou als gebruiker?

Het Voedselagentschap waakt over de veiligheid van de voedselketen en over de kwaliteit van ons voedsel. Onze opdracht van waakzaamheid strekt zich uit van riek tot vork. Zo’n 1400 medewerkers staan dagelijks klaar om deze missie waar te maken. Die medewerkers worden bijgestaan door ongeveer 600 mensen die op zelfstandige basis ons werk mee helpen uit te voeren. Om de noodzakelijke analyses te kunnen uitvoeren heeft het Agentschap 5 eigen laboratoria en werkt samen met een netwerk van 60 externe laboratoria. We vragen ook regelmatig advies aan het Wetenschappelijk Comité, een onafhankelijk adviesorgaan dat samengesteld is uit topexperten. Het FAVV waakt trouwens niet alleen voortdurend over Belgische voedingswaren maar ook over voedingswaren afkomstig uit andere landen. 

We houden een open en transparante communicatie hoog in het vaandel. Daarom zetten we in op een maximum aan informatie: persberichten, productterugroepingen, waarschuwingen voor allergenen, publicaties, video's,... Het Meldpunt beantwoordt uw vragen en neemt klachten op. Via Foodweb (een databank met gegevens van bedrijven in de voedselketen) kan iedereen opzoeken of een bakker, slager, viswinkel, … voldoet aan onze veiligheidsvoorwaarden. 

Hoe verlopen de controles van het Agentschap nu concreet? Met deze beeldverhalen willen we jou een unieke inkijk geven in ons werk alsof je zelf in ons spoor zou meelopen.

In het spoor van onze mensen in één van onze vijf laboratoria

In het spoor van onze medewerkers in de luchthaven van Zaventem

In het spoor van Tom, onze controleur in de primaire sector

In het spoor van onze controleurs in een veebedrijf

in het spoor van Amina, onze controleur in de horeca

In het spoor van een wegcontrole tijdens een koude winterochtend